تا قانون خانواده برابر: هفته دوم آذر ماه با نگرانی فعالان زن درباره وضعیت نسرین ستوده آغاز شد و با پایان اعتصاب او لبخندی شیرین بر لبان همه فعالان مدنی نشست. شیرینی که حاصل از یادآوری این نکته به جامعه خفته ایران امروز بود که هنوز روزنه های مقاومت باز است و در عین خفقان هم می توان استوار ایستاد. حکم ممنوعیت 4 ماهه ملاقات ژیلا بی یعقوب روزنامه نگار و فعال زن با همسرش بهمن احمدی امویی که هر دو در زندان به سر می برند و حکم مریم بهرمن دیگر فعال حقوق زنان هرچند تلخ اما امید ما را به آینده ای بهتر سد نکرده است. از دیگر سو موج اعتراض ها به مصوبه کمیسیون امنیت ملی برای اخذ اجازه ولی دختران برای خروج کشور ادامه دارد و این درحالی است که نمایندگان زن با این مصوبه موافق بوده اند! در هفته جاری و همزمان با روز دانشجو گزارش عدالت برای ایران در مورد حذف زنان از دانشگاه نشان داد که حاکمیت کمر به حذف زنان از عرصه دانشگاه و به تبع آن اشتغال و عرصه عمومی بسته است . از سویی شاهد تلاش زنان و خانواده ها برای تحصیل و اشتغال آنان هستم و از دیگر سو شاهد سنگ اندازی های مقامات رسمی در راه بهبود وضعیت زنان، گویی جامعه به سمتی می رود و حاکمیت به سوی مقابل.
این گزارش به اخبار زنان در هفته دوم آذر ماه می پردازد.
مقاومتی که نتیجه داد
یکشنبه تنی چند از فعالان جنبش زنان ایران با نوشتن نامه ای از وضعیت وخیم نسرین ستوده که بیش از 45 روز در اعتصاب غذا به سر می برد؛ ابراز نگرانی کردند و مقابل دادستانی تهران جمع شدند تا نامه خود را به دادستان برسانند. آنها در این نامه که خطاب به دادستان کل تهران، جعفری دولت آبادی، نوشته شده و به امضای تعدادی از مدافعان حقوق زنان رسیده بود، ضمن اعلام حمایت از خواسته های نسرین ستوده، درخواست انتقال سریع وی به بیمارستانی مجهز را مطرح کردند.
فعالان حقوق زنان دوشنبه 12 آذر ماه، در ادامهی حرکت خود، برای پیگیری وضعیت نسرین ستوده وکیل و مدافع حقوق زنان به قوه قضاییه مراجعه کردند. نوری معاون رئیس سازمان زندانها به این فعالان که خواستار انتقال نسرین ستوده به یک کلینیک تخصصی جهت مداوا و درمان بودند گفت که فقط آقای خندان به عنوان یک شخصیت حقیقی و عضو خانواده، می تواند چنین درخواستی از قوه قضاییه داشته باشد و این فعالان نمی توانند چنین تقاضایی داشته باشند
روز سه شنبه فعالان زن این بار همراه با رضا خندان همسر نسرین ستوده راهی مجلس شدند تا ضمن ابراز نگرانی از وضعیت نسرین ستوده درخواست انتقال او و پذیرفتن شرطش برای شکستن اعتصاب غدا را به نمایندگان مجلس یادآور شوند.
با پيگيري هاي صورت گرفته علي رغم برخي از محدوديتهاي ايجاد شده از سوي حراست مجلس ، فعالان زن توانستند به دفتر برخي از نمايندگان مجلس از جمله حجتالاسلام و المسلمين ابوترابي نايب رييس دوم مجلس، پزشكيان نماينده مردم تبريز، علي مطهري نماينده مردم تهران، مصباحيمقدم،نمایندهی نجف آباد، نمیاندهی گیلان و بروند و نامههاي خود را به منشيها و مسئول دفتران آنها ارائه كنند و با برخی دیگر از جمله تابش نمایندهی اردکان و محجوب نمایندهی تهران دیدار کنند و قول های مساعدی مبنی بر پیگیری وضعیت ستوده از آنها بگیرند.
بالاخره این تلاش ها نتیجه داد و با آقای خندان برای بردن مهرواه و نیما جهت ملاقات با نسرین تماس گرفته شد. نسرین نیز در چهل و نهمین روز اعتصاب غذایش با شنیدن خبر لغو ممنوع الخروجی مهراوه در حضور همسر و فرزندانش اعتصاب غذای خود را شکست.
احکام و محرویت های سایر فعالان زن
از دیگر سو ژیلا بنی یعقوب و همسرش بهمن احمدی امویی 4 ماه است که یکدیگر را ملاقات نکرده اند. براساس گزارش کلمه زندانیانی که به صورت خانوادگی در زندان نگهداری میشوند، ماهی یک بار میتوانند با یکدیگر ملاقات کنند اما برای بهمن احمدی امویی و ژیلا بنی یعقوب، این ملاقاتها اجرا نمیشود[1].
همچنین محمود طراوت روی، وکیل مریم بهرمن صبح روز دوشنبه 13 آذر با مراجعه به دادگاه انقلاب شیراز حکم صادر شده توسط این دادگاه را برای مریم بهرمن رویت کرد و از ۸ ماه حبس به اتهام تبلیغ علیه نظام برای موکلش خبر داد. به گفته آقای طراوت روی این حکم برای مدت سه سال تعلیق شده است. همچنین طی این حکم خانم مریم بهرمن از اتهام توهین به رهبری و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران تبرئه شده است.
مریم بهرمن که در ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۰ در شیراز با حکم دادستانی و به اتهام اقدام علیه امنیت ملی بازداشت شد ، به مدت ۱۲۸ روز در بازداشتگاه های اطلاعات و زندان زنان در شیراز، و اوین در تهران در بازداشت به سر می برد. سرانجام وی با وثیقه۲۵۰ میلیون تومانی در تاریخ ۲۴ شهریورماه ۱۳۹۰ از زندان شیراز آزاد شد. مریم بهرمن در این مدت با 4 اتهام روبرو شد.
داگاه عمومی نیز مریم بهرمن را به پرداخت دو میلیون و ششصد هزار تومان جزای نقدی بدل از حبس به اتهام توهین به رئیس جمهور و مقامات رسمی و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی محکوم کرد که این حکم مورد اعتراض مریم بهرمن و وکیل وی، آقای طراوت قرار گرفت و پرونده در حال حاضر در دادگاه تجدید نظر فارس در دست بررسی است.[2]
گذاشتن سهمیه برای زنان توهین است به آنان!
سخنگوی فراکسیون زنان سهمیه داشتن زنان در مجلس را توهین به زنان قلمداد می کند و همین طور معتقد است نباید به هر دختری اجازه داد تا از کشور خارج شود.
لاله افتخاری در گفت و گو با آریا بیان کرد: برخلاف کشورهاي ديگر، ما ايجاد سهميه براي حضور زنان در مجلس را توهين به اين قشر از جامعه مي دانيم . سخنگوي فراکسيون زنان مجلس شورای اسلامي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي آريا اظهار داشت: امروزه بسياری از کشورها براي حضور بيشتر زنان در مجلس سهميه قائل می شوند، اما به نظر ما با ايجاد قانون و اجبار نمی توان حضور زنان را تسهيل کرد و در قانون ايران زنان و مردان برابرند.
افتخاری گفت: هنوز قانوني مبني بر حضور زنان تشکيل نشده است، اما بايد فرهنگ سازي و زمينه سازي هاي زيادي براي اين موضوع انجام گيرد. او ادامه داد: در حال حاضر بسياري از کميسيون ها فاقد نماينده زن هستند. در برخي از کميسيون ها هم فقط يک زن فعاليت مي کند در صورتی که حجم کار بسيار بالا است و اين نياز در مجلس ديده می شود[3].
این نماینده همچنین اظهار کرد: پیشنهاد فراکسیون زنان این بوده که در لایحه گذرنامه که برای زنان زیر 40 سال بدون اجازه ولی ممنوعیت خروج پیشبینی شده، قید رشیده بودن اضافه شود تا اگر زنانی زیر 40 سال به تشخیص مراجع ذی صلاح رشیده باشند، ممنوعیت خروج از کشور نداشته باشند.
وی افزود: به نظر ما نه باید به صورت مطلق به هر کسی اجازه خروج از کشور داد که تبعات داشته باشد و نه اینکه به صورت مطلق جلوی خروج همه گرفته شود. ما معتقدیم باید در صورت احراز رشیده بودن، اجازه خروج از کشور داده شود.
طبق تعریف دختر رشیده به دختری گفته میشود که مصلحت خود را تشخیص میدهد، میتواند امورات خود را اداره کند و بیم آن که فریب بخورد در میان نباشد، همچنین در تعریفی دیگر چنین فردی دختری است که صلاح وخیر وشر خود را تمیز بدهد، مثلاً بتواند معاملات مهم را انجام بدهد و بگونه کامل مصلحت و مفسده را درک کرده و تحت تأثیر احساسات قرار نگیرد[4].
افکار پست فمینیستی دروغی بیش نیست!
به گزارش شهرزادنیوز در ادامه حملات مقامات ایران به فمینیسم – برابر حقوقی زن و مرد – و تلاش برای بردن زنان زیر حجاب و افکار مردسالارانه، وزیر دفاع اظهار داشت که افکار پستی مانند فمنیسم، که در غرب حاکم شده است و به بهانه ارج نهادن به زنان فعالیت میکند، دروغی بیش نیست.
احمد وحیدی، که در اولین همایش «بهبود و تعالی فرهنگ سازمانی ویژه خواهران» سخن میگفت، افزود کسانی که فکر می کنند در اسلام جایگاه زن مورد توجه قرار نگرفته، کوته بین اند. به گفته وی باید جایگاه بزرگ زنان را باز شناسی و باز تعریف کرد، چرا که امروز لبه تیغ تیز دفاع و مقابله با تهاجم فرهنگی با خانم ها است[5].
56 درصد از مردان می خواهند که زن شوند
طبق آمار سازمان پزشکی قانونی سالانه بیش از 270 ایرانی جنسیت خود را با اخد مجوز از سازمان پزشکی قانونی تغییر می دهند. بر اساس آمار های رسمی از سال 1385 تا سال 1389 بیش از 1366 نفر مجوز تغییر جنسیت در ایران را دریافت کرده اند که از میان آنها 56 درصد می خواهند زن شوند و 44 درصد قصد دارند با تغییر جنسیت مرد شوند[6].
افزایش بیکاری و نزاع زنان
رئیس فراکسیون کارگری مجلس از افزایش ۵ درصدی نرخ بیکاری زنان نسبت به سال ۸۵ خبر داد و آمار اعلامی مرکز آمار ایران را غیر منطقی خواند. محجوب تأکید کرد: مرکز آمار حتی میزان واقعی اشتغال زنان را نیز طی یک سال گذشته به صورت واقعی اعلام نمیکند[7].
همچنین به گزارش خبرگزاری مهر، سازمان پزشکی قانونی کشور اعلام کرد: از کل مراجعین نزاع در 7 ماهه امسال 117 هزار و 816 نفر زن و 286 هزار و 784 نفر مرد بودند. این در حالی است که تعداد مردان مراجعه کننده به دلیل نزاع در مقایسه با مدت مشابه سال قبل یک درصد کمتر و تعداد زنان 1.1 درصد بیشتر شده است[8].
نخستین کمپ اعتیاد زنان زاهدانی افتتاح شد
12 آذر ماه نخستين کمپ ترک اعتياد ويژه بانوان با حضور معاون پيشگيري بهزيستي کشور و معاون توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر رياست جمهوری، در زاهدان افتتاح شد.
به گزارش خبرگزاری آريا، مديرکل بهزيستي سيستان و بلوچستان ظهر امروز در آيين افتتاح و بازديد از اين کمپ ترک اعتياد اظهار داشت: ظرفيت اين مرکز اقامتي ميان مدت که در منطقه شيرآباد زاهدان قرار دارد، 40 نفر است.
محمدرضا سراواني افزود: در اين کمپ ترک اعتياد، پرستار، پزشک و روانپزشک و مشاور حضور داشته و به درمان معتادان ميپردازند.
مديرکل بهزيستی سيستان و بلوچستان ادامه داد: در اين کمپ معتادان پرخطر با پرداخت ميزان هزينه ای، به مدت يک ماه تحت درمان قرار گرفته و اگر در اين مدت درمان نشدند، مجدد مي توانند دوره را تمديد کنند. وی اضافه کرد: خدماتي که در اين کمپ ارائه ميشود، غير دارويي است[9].
سهل انگاری آموزش و پرورش انتها ندارد
15 آذر ماه در پي آتش گرفتن بخاري نفتي در دبستان روستاي شين آباد پيرانشهر 33 نفر از دانش آموزان دختر دچار سوختگي شدند و 6 نفر از مصدومين حادثه آتش سوزي در پيرانشهر که داراي سوختگي شديد بودند به تبريز منقل شدند.
به گزارش خبرگزاري آريا معاون درمان دانشگاه علوم پزشکي اروميه ضمن اعلام اين خبر گفت : علت اعزام مصدومين حادثه آتش سوزي درصد بالاي سوختگي و سوختگي استنشاقي بوده که نياز به بستري در ICU ويژه سوختگي داشتند
محبي افزود: با هماهنگي هاي بعمل آمده با دانشگاه علوم پزشکي تبريز اين مصدومين در بخش فوق تخصصي سوختگي بيمارستان سيناي تبريز بستري شدند .
وي در خصوص ساير مصدومين گفت : در حال حاضر تحت مراقبتهاي درماني هستند و حال عمومي وخيمي ندارند[10] .
دانشگاه هایی که مردانه شدند
هم زمان با روز دانشجو در ایران، سازمان عدالت برای ایران در سندی که برای کارگروه سازمان ملل در مورد تبعیض علیه زنان ارسال کرد، گزارش داد که در ایران، تعداد قابل توجهی از رشتههای دانشگاهی یا کاملا مردانه شدهاند و یا زنان در ورود به آن با تبعیض جنسیتی بسیار آشکار و نگران کننده ای مواجه هستند.
یافتههای تحقیق سازمان عدالت برای ایران که از میان داده های مربوط به بیش از 22800 رشته دانشگاههای دولتی روزانه (رایگان) استخراج شده ، درباره ظرفیت رشته های دانشگاهی در سال تحصیلی 1391-92 نشان می دهد سهمیه زنان در رشته های مهندسی نفت (اکتشاف نفت)، مهندسی نفت (استخراج نفت)، مهندسی راه آهن، مديريت اطلاعات وارتباطات، كارداني فوريت هاي پزشكي، كارداني تكنولوژي توليدات دامي، كاردان فني مكانيك (تأسيسات آبرساني و گازرسانی)، کاردانی فنی برق (قدرت)، کاردانی تربيت بدني و علوم ورزشي (مربيگري)، علوم قضايي، علوم سياسي (مطالعات امنيتي)، علوم انتظامي، علوم اجتماعي (مطالعات امنيتي) و ادیان و مذاهب صفر شده است.
همچنین در رشته كاردانی فوريت هاي پزشكي، 1360 صندلی دانشگاهی به مردان و صفر صندلی به زنان اختصاص یافته است. در 100 رشته از رشته های گروه علوم تجربی نیز سهمیه بندی جنسیتی، تبعیض های نگران کننده ای علیه زنان اعمال شده است. مثلا در رشته دامپزشکی، از کل 494 نفر ظرفیت، 263 صندلی برای مردان حفظ شده و زنان می توانند تنها برای قبولی در 231 صندلی باقیمانده با مردان رقابت کنند. این در حالی است که نزدیک به 68 درصد تعداد شرکت کنندگان گروه علوم تجربی را زنان تشکیل می داده اند و درصورت عدم اعمال سهمیه تبعیض آمیز از کل 494 نفر ظرفیت رشته دامپزشکی، 356 نفر زن امکان ورود به این رشته را داشته اند.
بر اساس این گزارش در رشته های گروه ریاضی و فیزیک نیز، در 60 رشته، از جمله رشته های مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، مهندسی کشاورزی و مهندسی مواد، سهمیه بندی جنسیتی به شکل آشکار، فرصت زنان برای تحصیل در این رشته ها را کاهش می دهد. علاوه بر این در رشته علوم انسانی، جهت سهمیه بندی ها به شکلی بوده که در 58 رشته از رشته های علوم انسانی، از ورود بیش از 50 درصد زنان (به طور میانگین) به این رشته ها جلوگیری میشود. این در حالی است که نزدیک به 63 درصد شرکت کنندگان در کنکور علوم انسانی، زن بوده اند.
در رشته های گروه هنر، تحصیل زنان در رشته های تلویزیون و هنرهای دیجیتالی،کارشناسی فرش، مرمت و احیای بناهای تاریخی با محدودیت نگران کننده ای مواجه شده است. در رشته های گروه زبانهای خارجی نیز اعمال سهمیه بندی، سقف های تبعیض آمیز برای زنان ایجاد کرده است. به عنوان مثال، در رشته زبان آلمانی، تنها 35 درصد به زنان سهمیه داده شده است. این در حالی است که بیش از 77 درصد از داوطلبان در گروه زبانهای خارجی، زن هستند.[11]
پیروزی تیم والیبال دختران در تایلند
مرور اخبار این هفته زنان را با خبر پیروزی تیم والیبال دختران ایران درمسابقات تایلند به پایان می بریم.
سرمربی تیم والیبال دختران جوان ایران پیروزی مقابل تیم قزاقستان را یک موفقیت چشمگیر برای این تیم عنوان کرد و گفت: درمجموع موفقیت ها و پیروزی های این تیم در تایلند چشمگیر بود.
به گزارش خبرگزاری وفا ملوک شریف زاده گفت: در مسابقات هشت جانبه ای که پیش از قهرمانی آسیا برگزار شد، بازی را سه بر دو به دختران قزاق واگذار کردیم،اما با شناختی که از این تیم پیدا کرده بودیم ، توانستیم بازی را با نتیجه سه بر یک به نفع خود پایان دهیم.
وی تیم جوانان قزاقستان را تیمی بسیار قدرتمند و بلند قامت عنوان کرد و گفت: با وجود اینکه والیبال قزاقستان خوب است، اما بازیکنان ایران در دیدارمقابل قزاقستان باغیرت وتلاش مضاعف به پیروزی رسیدند[12].
تهیه و تنظیم: مریم رحمانی
[1] [http://www.radiofarda.com/content/f5-jila-and-bahman-have-not-met-in-last-four-months-in-iran-prison/24789496.html->http://www.radiofarda.com/content/f5-jila-and-bahman-have-not-met-in-last-four-months-in-iran-prison/24789496.html]
[2] [http://www.fair-family-law.com/spip.php?article8811->http://www.fair-family-law.com/spip.php?article8811]
[3] [http://www.aryanews.com/Pbl/News.aspx?code=20121201111926860&l=fa-ir&title=سخنگوي%20فراکسيون%20زنان%20مجلس%20در%20گفتگو%20با%20آريا:%20ايجاد%20سهميه%20%20برا->http://www.aryanews.com/Pbl/News.aspx?code=20121201111926860&l=fa-ir&title=%D8%B3%D8%AE%D9%86%DA%AF%D9%88%D9%8A%20%D9%81%D8%B1%D8%A7%DA%A9%D8%B3%D9%8A%D9%88%D9%86%20%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%86%20%D9%85%D8%AC%D9%84%D8%B3%20%D8%AF%D8%B1%20%DA%AF%D9%81%D8%AA%DA%AF%D9%88%20%D8%A8%D8%A7%20%D8%A2%D8%B1%D9%8A%D8%A7:%20%D8%A7%D9%8A%D8%AC%D8%A7%D8%AF%20%D8%B3%D9%87%D9%85%D9%8A%D9%87%20%20%D8%A8%D8%B1%D8%A7]
[4] [http://www.khabaronline.ir/detail/261148/society/family->http://www.khabaronline.ir/detail/261148/society/family]
[5] [http://www.1oo1nights.org/index.php?page=1&newsitemId=8115->http://www.1oo1nights.org/index.php?page=1&newsitemId=8115]
[6] [http://www.khabaronline.ir/detail/260988/society/health->http://www.khabaronline.ir/detail/260988/society/health]
[7] [http://www.fair-family-law.com/spip.php?article8800->http://www.fair-family-law.com/spip.php?article8800]
[8] [http://www.mehrnews.com/fa/newsdetail.aspx?NewsID=1755075->http://www.mehrnews.com/fa/newsdetail.aspx?NewsID=1755075]
[http://www.aryanews.com/Pbl/News.aspx?code=20121201114513806&l=fa-ir&title=%D9%86%D8%AE%D8%B3%D8%AA%D9%8A%D9%86%20%DA%A9%D9%85%D9%BE%20%D8%AA%D8%B1%DA%A9%20%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D9%8A%D8%A7%D8%AF%20%D9%88%D9%8A%DA%98%D9%87%20%D8%A8%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D9%86%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%B2%D8%A7%D9%87%D8%AF%D8%A7%D9%86%20%D8%A7%D9%81%D8%AA%D8%AA%D8%A7%D8%AD%20%D8%B4%D8%AF->http://www.aryanews.com/Pbl/News.aspx?code=20121201114513806&l=fa-ir&title=%D9%86%D8%AE%D8%B3%D8%AA%D9%8A%D9%86%20%DA%A9%D9%85%D9%BE%20%D8%AA%D8%B1%DA%A9%20%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D9%8A%D8%A7%D8%AF%20%D9%88%D9%8A%DA%98%D9%87%20%D8%A8%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D9%86%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%B2%D8%A7%D9%87%D8%AF%D8%A7%D9%86%20%D8%A7%D9%81%D8%AA%D8%AA%D8%A7%D8%AD%20%D8%B4%D8%AF]
[10] [http://www.aryanews.com/Pbl/News.aspx?code=20121206125647260&l=fa-ir->http://www.aryanews.com/Pbl/News.aspx?code=20121206125647260&l=fa-ir]
[11] [http://justiceforiran.org/reports/sahmieh/->http://justiceforiran.org/reports/sahmieh/]
[12] [http://www.wafa.ir/varzeshi/ghahremani/23098.html->http://www.wafa.ir/varzeshi/ghahremani/23098.html]