هاله، هدی و مهندس سحابی تثلیث زندگی، اخلاقی بودن و سیاست ورزی هستند

    0
    339

    {{تا قانون خانواده برابر:}} مراسم غریبانه چهلمین روز درگذشت مهندس عزت الله سحابی و هاله سحابی در منزل مهندس سحابی برگزار شد.

    در این مراسم ابتدا فریدون سحابی به گوشه هایی از زندگی سیاسی عزت الله سحابی اشاره کرد و گفت: اندیشه های سحابی از قدمتی 60ساله برخوردار است وتلاش های او همه در راه تعالی ایران بهروزی ایرانیان بود. او افزود : 25 درصد از عمر او در زندان گذشت اما باقی عمراو صرف مطالعه و تجربه اندوزی بود.

    فریدون سحابی در ادامه به مسئولیت های سیاسی عزت الله سحابی از جمله به اولین مسئولیت او در شورای انقلاب آبان 57 اشاره کرد و گفت: یکی از مهم ترین کارهای او بعد از انقلاب بررسی و تدوین و تنظیم پیش نویس قانون اساسی ایران براساس دست نویس نوشته شده مهندس حبیبی از قانون اساسی فرانسه بود.

    سوسن شریعتی دیگر سخنران این مراسم بود. او گفت: سخن گفتن از دوست عزیزم هاله و مهندس سحابی که پدر همه ما بود و هدی صابر که زیباترین و عاشق ترین مردگان این خرداد هستند خیلی سخت است.

    سوسن شریعتی ادامه داد: برای من حاشیه نشین سخن گفتن از هاله و هدی و مهندس سحابی در حضور کسانی که سالها با آن ها بودند سخت است اما سخنان من که سالها به حاشیه پرتاب شده بودم و از حاشیه به متن نگه می کنم فرق دارد با نگاه کسی که در حاشیه نبوده است. سخنان من همچون قطعات پازلی است که با تکیه بر خاطراتم سعی دارم آن را بسازم تا تصویری از این سه ارائه دهم. یک حاشنه نشین شاید بهتر بتواند خطوط کلی شخصیت و تشخص هایی که این 3نفر در برابر دیگران دارند را نشان دهد.

    شریعتی افزود: سال گذشته در مراسم درگذشت عزیزی من با هاله درباره مرگ صحبت کردیم و با هم مجادله ای لفظی داشتیم. هاله معتقد بود صبوری در مرگ عزیز پاداش دارد و من معتقد بودم باید درباره چگونه صبور بودن صحبت کرد .اکنون معتقدم باید درباره آن چه هاله، هدی و مهندس را متشخص از دیگران می کند صحبت کرد.
    سوسن شریعتی افزود: معتقدم هاله، هدی و مهندس سحابی در یک تثلیث، زندگی، اخلاق و سیاست تعریف می شوند. در این کشور سالهاست که این 3 را نمی شود باهم تعریف کرد یا به نام زندگی اخلاق کنار رفته یا سیاست اخلاق و زندگی را کنار زده است. اما این 3 نفر در تمام زندگی شان ثابت کردند می توان هم زندگی کرد، هم به اصول اخلاقی پایبند بود و هم سیاست ورزی کرد.

    شریعتی خاطرنشان کرد: سال80 که به ایران بازگشتم صحبتی که مطرح بود زیستن بود و معنی اش بی تقاوتی نسبت به وضعیت دیگران و دوری از سیاست بود.. در دهه 60 به نام سیاست زندگی انکار شد یا به نام اخلاقی دو ساحت دیگر نفی می شد اما در زندگی این3 تن هیچ یک از این ساحت ها نفی نشد. هاله، هدی و مهندس نشان دادند می توان زندگی کرد و اخلاقی بود و به سیاست هم بی اعتنا نبود.

    سوسن شریعتی سپس به خاطراتی از هاله اشاره کرد و گفت: هاله هم در حوزه زنان و هم درحوزه مدنی فعالیت می کرد و در پایان جلسه ظرف مربا هم به شما کادو می داد. او روی برگه های بازجویی اش نیز نقاشی می کرده است. یعنی او در تراژیک ترین لحظات زندان که باید گزارش زندگی اش را بدهد روحیه زیبا دوستی اش را فراموش نمی کند. او به بازجویش گفته بود یک نسخه از این بازجویی را به من بدهد تاخودم هم داشته باشم چرا که براستی اتوبیوگرافی من است.

    او اضافه کرد: هاله اگرچه از طبقه مرفه بود اما هیچ گاه محرومان را فراموش نمی کرد و به زندگی لوکس بی اعتنا بود. از هر بهانه ای برای خندیدن استفاده می کرد. جوک می گفت اما به جای قومیت ها از ملی –مذهبی استفاده می کرد.

    سوسن شریعتی در ادامه با ذکر خاطره ای از پایبندی هاله به ارزش های اخلاقی یاد کرد و گفت: روزی هاله مرا به جمعی دعوت کرده بود و درآن جا من با زن دیگری بحثم شد و صدایم بالا رفت. فردا هاله نامه ای برایم نوشت و در آن با زبان و طنز خاص خودش که از هزارتا فحش بدتر بود نوشت اگرچه تو دانشمند هستی (با تعریف خاص خودش از دانشمند) اما این باعث نمی شود که صدایت را بالا ببری. اولین ملاک رفتار اخلاقی خودکنترلی است و همنشینی با غیرخودی، گوش دادن به دیگران و همه این ها در هاله بود. هاله روز اخر نگران کسانی بود که بیرون خانه ایستاده بودند مبادا تشنه باشند مبادا گرسنه باشند و مبادا برخورد بدی با آن ها شود.

    سوسن شریعتی گفت: هاله را با تساهل، مهندس سحابی را سیاستمداری که حضوری مداوم در عرصه سیاست داشته و هدی را با اصولگراییش می شناسم. او تاکید کرد: ما به پالایش یک سری از مفاهیم نیاز داریم. تساهل، مماشات کردن و سازش کاری نیست. می شود رادیکال (پایبند به ارزش ها) بود اما تساهل هم داشت.

    مهندس سحابی در زمانه ای که می گویند سیاست پدر و مادر ندارد، نشان داد می شود بین دو قطبی ماکیاولیست- اتوپیست راه سومی را انتخاب کرد که برای رسیدن به اهداف همه چیز را قربانی نکرد.

    هدی صابر اصولگراست. اصولگرا در ذهن بیشتر مردم فردی است که هیچ مماشاتی ندارد و از خواسته هایش عقب نشینی نمی کند. او خودش را متولی حقیقت می داند حتی به قیمت مرگ دیگری. اما هدی به سبب پایبندی بر اصولش زندگی خودش را به خطر انداخت نه زندگی دیگری را، در این معنا او اصولگراست.

    سوسن شریعتی در پایان تصریح کرد: هاله سحابی، هدی صابر و مهندس عزت الله سحابی همچنان زنده هستند و ما را امیدوار می کنند که می توان زیست اخلاقی درحالی که سیاست ورزی هم کرد. اینان برای نسل های بعد نماد می شوند.

    درانتهای مراسم هم حجت الاسلام انصاری راد سخنرانی کرد او ضمن اشاره به تحولات جهانی از قرن 19 تا کنون قرن بیست و یکم را قرن صلح خواند و گفت: ارائه چهره خشن از اسلام اشتباه است اسلام با ترور و ستم بیگانه است. او از هاله سحابی، مهندس سحابی و هدی صابر به عنوان افراد صلحجوی زمان یاد برد و یادشان را گرامی داشت.