بیدارزنی: مبارزه برای رسیدن به برابری جنسیتی میان زنان و مردان مبارزهای مستمر در جهان است. بسیاری از اشکال نابرابری جنسیتی را مردان هیچگاه تجربه نمیکنند، تبعیضهایی که سالها سلامت جسم و روان زنان را به مخاطره میاندازند. در ادامه به ده مورد نابرابری جنسیتی که زنان در سراسر جهان با آن مواجه هستند اشاره میشود:
طول عمر کودکان دختر: در هند و چین، دو کشور پرجمعیت دنیا، اطلاعات قابل توجهی در خصوص میزان تمایل به زنده ماندن کودکان دختر زیر پنج سال وجود دارد. در چین احتمال مرگ و میر نوزادان دختر ۷درصد بیشتر از نوزادان پسر است. در هند بر اساس تحقیقاتی که در بین سالهای ۲۰۰۰ -۲۰۱۰ انجام شده است، ریسک مرگ و میر دختربچههای ۱ تا ۷ سال، ۷۵درصد بیشتر از پسربچهها است.
دسترسی به مراقبتهای پزشکی قبل و بعد از زایمان: بر اساس آمارهای جهانی در سال ۲۰۱۷ در کشورهای درحال توسعه ۱.۶ میلیارد زن در سن باروری بودهاند که از این تعداد تنها ۶۳ درصد حداقل ۴ بار در طول بارداری به مراکز پزشکی مراجعه کردهاند و تنها ۷۲ درصد آنها در مراکز درمانی و بهداشتی زایمان کردهاند. در میان تمام زنانی که در طول بارداری یا پس از زایمان دچار بیماری و عوارض زایمان شدهاند تنها یکسوم آنها از مراقبتهای پزشکی بهرهمندشدهاند.
در سال ۲۰۱۷، حداقل ۳۰۸ هزار زن در کشورهای درحال توسعه به دلیل عوارض پس از بارداری جان خود را از دست دادهاند. ۲٫۷ میلیون نوزاد در ماه اول تولد خود فوت کردهاند. اکثر این مرگ و میرها در صورت دریافت مراقبتهای بهداشتی اجتنابپذیر بودهاند.
آموزش: کمتر از ۴۰ درصدکشورهای جهان دسترسی برابر آموزش به دختران و پسران را دستور کار قرار دادهاند و کمتر از ۳۹ درصد این کشورها سهم برابر جنسیتی به دختران و پسران برای ورود به مقطع متوسطه اختصاص دادهاند. دستیابی به پیشرفت تحصیلی در مقاطع ابتدایی و متوسطه میتواند بیش از ۴۲۰ میلیون نفر را از چرخه فقر خارج کند. این امر میتواند بیشترین تأثیر را بر زندگی دختران و زنان بگذارد. زنان و دخترانی که احتمالاً هیچگاه نمیتوانند در زندگیشان پا به مدرسه بگذارند.
حتی زمانی که دختران به مدرسه میروند نیز تبعیض جنسیتی ادامه دارد. یکچهارم دختربچهها میگویند، نمیتوانند بهراحتی از توالتهای مدرسه استفاده کنند. احتمال آزار و اذیت جنسی و استثمار و سوءاستفاده از دختربچهها بسیار بیشتر است. خشونت مبتنی بر جنسیت در مدارس نیز از دیگر موانع عمده جلوگیری از تحصیلات و حق آموزش دختران است.
بیسوادی: حدود ۷۷۴ میلیون بیسواد بزرگسال در جهان وجود دارد که دوسوم آنها را زنان تشکیل میدهند. ۱۲۳ میلیون نوجوان بیسواد در جهان وجود دارد که ۶۱ درصد آنها را دختران تشکیل میدهند. آمار بیسوادی زنان در ۲۰ ساله گذشته تغییری پیدا نکرده است. این مهم نهتنها بر زندگی زنان که بر زندگی کودکان آنها نیز تأثیرمیگذارد. احتمال زنده ماندن کودکان زیر پنج سال که مادر با سواد دارند ۵۰ درصد بیشتر است.
استقلال اقتصادی: افزایش مشارکت اقتصادی زنان به رشد سریعتر اقتصادی منجر میشود؛ اما زنان همچنان با نابرابری مشارکت اقتصادی با مردان مواجه هستند. در سال ۲۰۱۳، نرخ اشتغال مردان نسبت به جمعیت ۷۲٫۲ درصد، در مقایسه نسبت اشتغال زنان ۴۷.۱ درصد بوده است. زنان همچنان در سراسر جهان ۶۰ تا۷۵ درصد مردان دستمزد دریافت میکنند. تخمین زده میشود درآمد زنان در سطح جهانی میتواند تا ۷۶ درصد چنانچه شکاف مشارکت اقتصادی میان زنان و مردان از بین برود، افزایش یابد که این امر میتواند ارزشی معادل ۱۷ تریلیون دلار داشته باشد.
زنان همچنین مسئولیت ناعادلانهای در خصوص کارهایی که در مقابل آن دستمزدی دریافت نمیکنند، دارند. زنان یک تا سه ساعت بیشتر از مردان، زمان به کارهای خانگی اختصاص میدهند. زنان دو تا ده ساعت از روز خود را صرف مراقبت از کودکان، سالمندان و بیماران میکنند. همچنین زنان یک تا چهار ساعت در روز کمتر از مردان در فعالیتهای اقتصادی مبتنی بر درآمد شرکت دارند. زمانی که زنان صرف کارهای خانگی میکنند بهطور مستقیم و بهطور منفی بر مشارکت و استقلال اقتصادی آنها تأثیرمیگذارد.
خشونت علیه زنان:تأثیرات منفی و روانی آزار و اذیت جنسی و تجاوز میتواند آسیبهای جبرانناپذیری بر ثبات و زندگی زنان بگذارد. زنانی که تحت خشونت فیزیکی و خشونت جنسی قرار گرفتهاند دو برابر بیشتر در معرض احتمال سقطجنین قرار دارند، احتمال آنکه دچار افسردگی شوند در آنها بیشتر است؛ و در برخی مناطق ۱٫۵ برابر احتمال ابتلا به اچ آی وی (ایدز) آنها نسبت به زنانی که خشونت شریکشان را تجربه نکردهاند، بیشتر است.
شیوع آزار جنسی و خشونت علیه زنان معضلی عمیق و سیستماتیک است و یکی از مهمترین نمونههای نابرابری جنسیتی است. در سراسر جهان ، ۱۲۰ میلیون دختر – که تعدادشان کمی بیشتر از ۱ در ۱۰ نفر است-تجربه دخول اجباری یا یکی از انواع آزار جنسی مجرمانه را در طول زندگی خود تجربه کردهاند.
ختنه زنان: حداقل ۲۰۰ میلیون زن و دختر در جهان تحت انواع ختنه زنان قرار گرفتهاند. اکثر این دختران پیش از ۵ سالگی ختنه شدهاند. در این موارد بیهوشی و بیحسی اغلب انجام نمیشود و درد بسیار شدیدی را به همراه دارد. خونریزی شدید به علت قطع تصادفی شریان کلیتورال یا سایر رگهای خونی ممکن است اتفاق بیفتد. عفونت مزمن تناسلی و عفونت دستگاههای تناسلی و ادراری در زنانی که مورد ختنه قرار گرفتهاند، بسیار شایع است.
ختنه زنان همچنین موجب افزایش احتمال سزارین و خونریزی پس از زایمان میشود. همه این عوارض باید به شوک حاصل از استفاده از زور فیزیکی در هنگام انجام ختنه زنان اضافه شود. بیسبب نیست که برخی از بازماندگان ختنه زنان آن را عارضهای با آسیبهای جدی روانی توصیف میکنند.
ازدواج کودکان: در سراسر جهان تقریباً ۷۵۰ میلیون دختر زیر ۱۸ سال مجبور به ازدواج شدهاند. دخترانی که وادار به ازدواج در سنین پایین میشوند اغلب بارداریهای زودرس را تجربه میکنند که خود عامل کلیدی در پایان ادامه تحصیل آنها است. به عنوان مادر و همسر، این کودکان در محیط خانه ایزوله میشوند و احتمال آنکه در معرض خشونت خانگی قرار بگیرند بسیار زیاد است.
ازدواج کودکان یکی از مخربترین مثالهای نابرابری جنسیتی است، زیرا موجب محدود شدن دسترسی زنان به فرصتها و امکان گسترش تواناییهای فردیشان میشود.
قاچاق انسان: زنان و دختران ۷۱ درصد از قربانیان قاچاق انسان در سراسر جهان را تشکیل میدهند. سه چهارم قربانیان قاچاق کودکان، دختربچهها هستند. زنان و دختران ۷۵ درصد از قربانیان قاچاق انسان که مورد بهرهبرداری جنسی قرار میگیرند را تشکیل میدهند.
حضور در دولت: در سال ۲۰۱۶، تنها ۲۲٫۸ درصد از نمایندگان مجلس و پارلمانهای کشورها را زنان تشکیل دادهاند.
این موارد تنها بخشی از هزاران تبعیض، سوءاستفاده و غفلتی است که زنان روزانه با آن مواجه هستند. حقوق زنان حقوق بشر است و هر فرد در هر جامعهای را متأثر میسازد.
منبع:https://borgenproject.org/examples-of-gender-inequality