بیدارزنی: فوتبال از جمله رشتههای پرطرفدار، پرحاشیه و مهیج ورزشی است که در سالهای اخیر بر طرفداران و علاقهمندان به آن در میان زنان افزوده شده و زنان فوتبالیست مانند مردان در زمین چمن یا سالن فوتسال به این ورزش جذاب میپردازند.
اولین تیم فوتبال چمنی زنان متعلق به باشگاه تاج بود که از سال ۱۳۴۹ فعالیت خود را آغاز کرد و به تدریج و با بالا رفتن تعداد تیمها و استقبال دختران، فدراسیون فوتبال ایران تشکیل اولین تیم ملی فوتبال زنان را در دستور کارش قرار داد؛ اما در پایگاه اطلاعرسانی فدراسیون فوتبال و به طور کلی در فضای مجازی، اطلاعات موثق و منابع مکفی دربارهی آن تیم وجود ندارد. پس از انقلاب، ورزش زنان در تمام رشتهها از جمله فوتبال به محاق رفت تا سال ۱۳۷۲ که با برگزاری مسابقات سالنی فعال شد و از آن زمان تا کنون فراز و فرودهای زیادی مانند مسئلهی پوشش و حضور در محافل بینالمللی را پشت سر گذاشته است.
این ورزش پرتحرک که با قدرت، تکنیک و جنگندگی همراه است جای خود را در میان زنان و دختران شهرستانی نیز به خوبی باز کرده است که از بین آنها میتوان به تیم فوتبال زنان ملوان بندرانزلی اشاره کرد. این تیم که از زمان حضورش در لیگ برتر از سال ۱۳۸۴ یکی از تیمهای مطرح بوده و حتی یک سال قبل از انحلالش به عنوان نایب قهرمانی دست یافته بود، در سال ۱۳۹۵ در میان اندوه و شگفتی هواداران و بازیکنان به یکباره منحل شد. مدیرعامل باشگاه در آن زمان پس از سقوط تیم فوتبال مردان ملوان از لیگ برتر، دربارهی انحلال تیم زنان ملوان گفت: «ما بسیار عیالوار هستیم. وقتی یک کشتی در طوفان اسیر میشود، بار خود را خالی میکند.»
این بار اضافی تیمی بود که در سالهای اخیر هیچ فصلی را بدون عنوان به پایان نرسانده بود و یکی از بازیکنان ملیپوش، سارا قمی، عنوان خانم گلی را با زدن ۱۵ گل در لیگ برتر به دست آورده بود.
گرچه دلیل انحلال این تیم، در ابتدا مسائل مالی اعلام شد ولی در کمال ناباوری دلایل دیگری در بیانیۀ صادره از باشگاه ملوان عنوان شد که علت انحلال تیم، همجنسگرایی اعضای تیم و شرایط خاص بدنی بعضی از اعضای تیم است. بیانیهای که نگاه از بالا و مردسالار مدیران باشگاه در آن با ادبیات جنسیتزده، بهانهای برای حذف زنان ورزشکار شد.
«باشگاه ملوان از اواسط فصل گذشته تصمیم به عدم تیمداری در حوزه بانوان گرفت، این تصمیم دلایل خاص خود را داشت و نمیتوان آنطور که در برخی رسانهها و مصاحبۀ برخیها مطرح شده است، تنها دلیل این تصمیم را به موضوعات مالی ربط داد. چرا که شاید دلایل مالی کوچکترین بخش از دلایل این تصمیم بود و بزرگترین دلیل آنرا باید در مواردی جستوجو کرد که نمیتوان در یک جامعۀ اسلامی آنها را مطرح کرد.»
متن بالا بخشی از بیانیۀ باشگاه ملوان انزلی در خصوص انحلال تیم فوتبال بانوان این باشگاه است؛ موضوعی که زمزمههای آن از ماهها قبل شنیده میشد. اما دلیلی که برای انحلال این تیم در بیانیۀ باشگاه ذکر شده است، عجیب و شکبرانگیز به نظر میرسید. رفتهرفته موضوع مالی که این اتهام اخلاقی بهانهای برای سرپوش گذاشتن بر آن شده بود از اذهان عمومی دور و فراموش شد تا مدیران مذکور پاسخگوی مسائل مالی و ورشکستگی باشگاه نباشند و با طرح مسائل محرک جنسیتی، افکار عمومی را منحرف سازند و این میان چه قربانیای از دختران ورزشکار، بیدردسرتر بود.
سرپرست تیم بانوان به این اقدام واکنش نشان داده و با انتشار بیانیهای اعتراض خود را به گوش مسئولان امر رساند. در این بیانیه به سهلانگاری و سوء مدیریت مدیران باشگاه اشاره شده و مسائل اخلاقی مطرحشده را توهین و تهمتی برای توجیه سهلانگاریها دانست. در قسمتی از بیانیۀ سرپرست بانوان آمده است: «بیانیۀ باشگاه ملوان، توهین بزرگی به بازیکنان این تیم و بخشی از بدنۀ جامعه است. جای تأسف دارد که مدیران ما به دلیل بیکفایتی و عدم مدیریت صحیح، خود را پشت سنگر حجاب و اخلاق پنهان میکنند و با مصادره به مطلوب کردن دین و به قیمت توهین به دختران استان خود، تنها به دلیل نبود بودجه، بحث حجاب و مشکلات اخلاقى را پیش میکشند.»
ایراندوست، سرمربی تیم زنان ملوان نیز به سختیها و تلاشهایی که در چندین سال گذشته برای پیگیری علاقۀ خود داشت، اشاره کرد و گفت: «ورزش تنها شغل حرفهای و فوتبال عشق من بود، بعد از تولد پسرم در دو ماهگی او، به فوتبال پرداختم و تلاش بسیار کردم. در چهار جبهۀ تمرین، باشگاه، خانه و دانشگاه فعالیت میکردم و تمام مشکلات را تنها به خاطر عشق به فوتبال تحمل میکردم. چرا که با خود میگفتم روزهای خوب فرا خواهید رسید و با قهرمانی تلاشهایمان دیده خواهد شد ولی متأسفانه بعد از گذشت سالها و کسب عناوین مختلف تیم منحل شد و شاهد بالاترین حد بیاحترامی بودیم. تصور من این است که این اتفاق برای جامعۀ ورزش زنان اتفاق خوبی نیست و ناامیدی بزرگی را به وجود خواهد آورد.»
وی ادامه داد: از نظر من زنان و مردان با یکدیگر برابر هستند، بنابر دلایلی که برای من قانعکننده نیست میگویند زنان و مردان از نظر بودجه برابر نیستند، این حق نباید وجود داشته باشد که بنا به هر دلیلی حداقلها را نیز از زنان بگیریم و مانع رفتارهای حرکتی زنان و مانع ورزش و نشاط آنها شویم.
سرمربی فوتبال زنان ملوان گفت: در لیگ برتر مردان ممکن است یک میلیارد برای تیم هزینه شود اما در بخش بانوان در چهارده سالی که فعالیت داشتهایم فقط در دو-سه سال اخیر پول دریافت کردهایم و تمام اسناد در باشگاه موجود است. در سال گذشته کل هزینهها برای یک فصل تیم مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان بود، این هزینهها شامل البسه ورزشی، کرایه زمین برای تمرین، رفت و آمد، هزینه داوران، هزینه مسابقات و… یعنی تمام هزینه قرارداد بازیکنان و کادر فنی با ۵۰۰ میلیون تومان انجام میشد.
او در ادامه گفت: حتی اگر این ۵۰۰ میلیون تومان نیز برای باشگاه زیاد بود بهتر بود یک جلسه با سرپرست تیم گذاشته میشد و باشگاه اعلام میکرد چون شرایط مالی خوبی نداریم هزینهها را کاهش میدهیم، قطعا بازیکنان اینقدر منطقی بودند که با کم کردن هزینه کمک کنند تا تیم منحل نشود، ولی اینکه یک طرفه تصمیمگیری شود و تیمی را که برایش زحمت کشیده شده و هویت زنان انزلی است و زنان انزلی با حضور ۲۵۰۰ نفری خود در ورزشگاه تختی انزلی نشان دادند که چقدر تیم خود را دوست دارند، اینگونه منحل شود کار درستی نبود. چرا که واقعا حیف است تیمی که اینقدر مرتب، منظم و با انسجام اخلاقی و فنی کار کرده است برای هیچ و پوچ و بی هیچ دلیل قانعکنندهای و تنها به دلیل یک مصاحبه منحل شود.
ایراندوست به مصاحبههای مردان در فضای رسانهای اشاره کرد و افزود: مردان مصاحبههایی در فضای رسانهای انجام میدهند که من هیچ یک از آنها را تایید نمی کنم ولی آیا با آنها نیز اینگونه برخورد میشود و صورت مسئله را پاک میکنند و یا اینکه با در نظر گرفتن تنبیهات و جریمه موضوع را حل میکنند. خیلی از مسائل با صحبت کردن حل میشود. بچهها همیشه دوست دارند پدر دست محبت بر سر آنها بکشد و بگوید مشکلات حل میشود، در حد همین جملات مشکلات بازیکنان میتوانست کمرنگ شود، توجهات معنوی نسبت به بازیکنان کم بود و نحوه برخورد با آنها طوری بود که کلافه شده بودند اما با وجود تمام شرایط سخت به قولی که داده بودند عمل کردند و با اختلاف یک امتیاز نایب قهرمان لیگ شدند.
دو سال پس از این انحلال عجیب و پرحاشیه، تیم ملوان زنان بار دیگر به عرصۀ رقابتها در لیگ برتر بازگشتند و با مربیگری مریم ایراندوست که خود از خانوادهای فوتبالیست و سابقهی بازی در این تیم را هم دارد، کار خود را خیلی بهتر آغاز کرده است. ایراندوست در مصاحبه با خبرنگار الجزیره گفت: «من فکر میکنم فوتبال بازی کردن در ایران وقتی زن هستید کاملاً دیوانگیست و ما دیوانههایی هستیم که از دیوانهخانه فرار کردیم.»
این تیم در بازی قبلی خود که در خانه برگزارکرد، با استقبال و حمایت بیش از دو هزار نفر در ورزشگاه تختی همراه بود و هواداران این تیم با وجود باخت تیم با نتیجۀ صفر بر یک تا آخرین لحظات به تشویق تیم خود پرداختند. بازی بعدی این تیم با آذرخش تهران بود که با نتیجۀ پر گل ۸ بر صفر به نفع ملوان پایان یافت.در هفتهی چهارم این دوره از بازیها نیز تیم زنان ملوان با برد شیرین ۴ بر ۱ مقابل سپیدار قائمشهر جایگاه خود را در رده چهارم جدول تثبیت کرده است؛ تیمی که دو سال بعد از انحلال، جنگنده و پرتوان وارد رقابتها شده و با وجود کمبودها و نابرابریها نتایج خوبی به دست آورده است.
زنان ملوان علیرغم توهینهای مدیریت مردسالارانه، نشان دادند که ورزش جنسیت نمیشناسد و زنان هم در رشتههای به ظاهر مردانه و خشنی همچون فوتبال نیز میتوانند موفق باشند. آنان هم تکل میروند، هم لایی میزنند، هم میدوند، هم هِد میزنند، هم آسیب میبینند و هم گل میزنند. در حالی که به دلیل پخش نشدن مسابقات ورزشی از تلویزیون و نداشتن اسپانسر، دیده نمیشوند و هرگز از حمایتهایی که از فوتبال مردان میشود برخوردار نیستند، اما با عشق و ازجانگذشتگی در مستطیل سبز میدوند تا نشان دهند از مردان چیزی کم ندارند. خواستن توانستن است. آنان فعل خواستن را به خوبی صرف کردند و توانستند. به امید پیروزی و موفقیتهای روز افزون برای این تیم پرتلاش و مبارز.