بیدارزنی:کتاب «نگرشی انتقادی به توسعه جماعتمحور» تالیف مارگارت لدویت با ترجمه منیژه نجمعراقی از سوی نشر نی منتشر شد. این کتاب با رویکردی رادیکال به بررسی مبانی و تجارب مشارکتی در مقیاس اجتماع محلی می پردازد.
در پیش گفتار مترجم بر این کتاب چنین آمده است: ما در زمانهای پیچیده به سر میبریم که نیازمند تفکری پیچیده از پایین به بالاست تا بتوان به سیاستهایی پرداخت که از بالا به پایین دیکته میشوند. حقوقی که خانوادههای کارگر بهسختی فراچنگ آورده بودند از کف میروند، به همان شتابی که محیط زیست رو به نابودی میرود. به نظر میرسد مذهب بازار بر برنامهریزی منطقهای، خواستههای اجتماعی و دولتهای منتخب برتری مییابد. اکنون که چند کسبوکار جهانی نرمنرمک قدرت را به حلقوم خود فرومیکشند، جماعتها و شهروندان و خانوادهها چگونه میتوانند آموزش و سازمان یابند تا از حقوق سیاسی خود، معیشت خود، خانه و محله و فرزندان خود، سلامت و محیط زیست خود محافظت کنند؟
توسعه جماعتمحور تاکنون هرگز فرصتی چنین استثنایی در اختیار نداشته تا تعریفی تازه از دستور کار رادیکال خود به دست دهد و با گامبرداشتن در مسیر تحول اجتماعی با بیعدالتی پیکار کند. در این باره، مارگارت لدویت با تمرکزی مثالزدنی در بستری که از بررسی جهانیسازی و تغییرات سیاسی انگلستان و تأملی همزمان در میراث دو نقطهی عطف فلسفی سده گذشته، پائولو فریره و آنتونیو گرامشی، فراهم آورده است به بازاندیشی توسعه جماعتمحور میپردازد تا پداگوژی نقادانهی زمانه ما از کار در آید.
در انبوه آثار دانشگاهی، کمتر نمونهای میتوان یافت که چنین بیوقفه میان بحثهای نظری و عملی رفتوآمد کند. فصلبندی سنجیدهی نویسنده که بررسی موشکافانهای از پیشینه کنشگری اجتماعی عرضه میکند، دمساز با تجربههای شخصی او در این زمینه است. بدینسال، دانش و روش و تجربه در صفحات کتاب پیوند میخورند تا رویکردی وحدتیافته برای رویارویی با مسائل زمانه پردردسر ما فراهم سازند.
نشانی کتاب در تارنمای نشر نی: