سلامت نیوز: مادرم حكم عروسك مادر بزرگ را داشت ولي يك روز ناگهان ميان بازيهاي كودكانه و كمك به آشپزخانه بالغ ميشود و مينشيند پاي سفره عقد. هنوز هم رنج زود شوهر كردن با اوست و خودش را آرام ميكند كه آن زمانه بسياري همانند او زود به خانه بخت ميرفتند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه شرق تلخي خداحافظي زودهنگام از دنياي كودكي هنوز هم با كودكان ايراني است؛ دختركاني كه زنانگي و باروري را در كودكي تجربه ميكنند، مادراني كه خود محتاج محبت و نوازشاند؛ كودكاني كه مفهوم مهر شوهر را قبل از محبت پدرانه و برادرانه ميفهمند. اما چه كسي ميداند چه تعداد پدر حاضر است كودكش را از پاي سفره خالي از نانش، بنشاند پاي سفره عقد. اين آمارها معمولا به نقل از منابع غيررسمي است.
بر اساس آخرين آمارها كه سه، چهار سال گذشته اعلام شد در مجموع بيش از 30 هزار كودك 10 تا 14 ساله ايراني متاهل هستند. در اين آمار دختران زير 14 سال با جمعيت
24 هزار و 506 نفر بيشترين آمار كودكان همسردار را به خود اختصاص دادهاند و پنج هزار و 519 پسر 10 تا 14 سال مرد خانه محسوب شدند.
حال با گذشت ساليان از اين آمارها، اعداد و ارقامي جديد اعلام نشده، اما ميتوان فهميد اگرچه ازدواج به عنوان يك دغدغه و مشكل جوان مطرح است، اما براي كودكاني كه فشار سنگين فقر، نداري و تفكرات و باورهاي غلط قوميتي را لمس ميكنند هنوز هم ازدواج اجباري زودهنگام وجود دارد و به بهانههاي گوناگون اين آمارها نيز افزايش پيدا ميكند.
يكي از دلايل تازه گرايش به اين ازدواجها افزايش ميزان وام ازدواج است. اين را رييس بخش روانپزشكي اداره كل پزشكي قانوني استان تهران ميگويد و به افزايش مراجعه دختران زير 18 سال براي دريافت گواهي رشد اشاره ميكند.
دكتر سيد مهدي صابري با بيان اينكه تعداد مراجعهكننده براي دريافت گواهي رشد افزايش داشته است، گفت: اين افزايش مراجعهكننده دليلي بر افزايش اين نوع ازدواجها نميتواند باشد، زيرا پيش از اين وام ازدواج به ميزاني نبود كه انگيزهاي براي دريافت اين گواهي باشد.
او معتقد است ازدواج دختران هنگامي كه به سن بلوغ جسمي ميرسند از نظر شرعي اشكالي ندارد و به آن توصيه نيز شده است. صابري با اشاره به اينكه در بسياري از شهرستانهاي كوچك اين نوع ازدواجها مرسوم است، ميگويد: بانكها از لحاظ قانوني نميتوانند به افراد زير 18 سال وام بدهند، بنابراين از دادگاه تقاضاي گواهي رشد كرده و دادگاه نيز از پزشكي قانوني ميخواهد كه بهطور مثال اين دختر 15 ساله به حدي از رشد رسيده است كه در امور مالي خود به طور مستقل رفتار كند.
رييس بخش روانپزشكي اداره كل پزشكي قانوني اضافه ميكند: بانكها پس از دريافت گواهي رشد و عقدنامه، وام ازدواج را ميدهند.
اين مبلغ ميتواند براي بسياري از اين افراد كه از قشر ضعيف و فقير جامعه هستند راهگشا باشد. صابري به خطراتي كه دريافت اين گواهي رشد ايجاد ميكند، اشاره كرده و ميگويد: دادن گواهي به دختراني كه هنوز آمادگي ذهني و عقلي براي اداره امور مالي خود را ندارند سبب سوءاستفادههايي مانند بخشيدن مهريه به طرف مقابل ميشود.
سفرهات كه خالي از نان باشد يك نانخور اضافه بهتر. پسر را ميفرستي كارگري و دختر هم به اندازه كافي هست براي كار خانه، باقي براي سيركردن شكم بايد بنشينند سر سفره يكي ديگر. فقر عامل اصلي اينگونه ازدواجهاست.
محسن كريمي جامعهشناس عامل فقر فرهنگ و ويژگيهاي قومي را هم اضافه ميكند و ميگويد: در برخي از مناطق چنين ازدواجهايي مرسوم است و قانون خودشان بر رسم و رسوماتشان حاكم است. او به آسيبهاي اين نوع ازدواجها اشاره ميكند و ميگويد: اين كودكان با مهارتهاي زندگي آشنايي ندارند. بسياري از اين ازدواجها به طلاق ختم ميشود و طلاق گرفتن اين كودكان باعث تداوم و تشديد زنانه شدن فقر ميشود، چرا كه فقري كه خود منجر به ازدواج ميشود با طلاق كودك امتداد مييابد و حتي آن را تشديد ميكند.
وي راهكار جلوگيري از ازدواج كودكان را آموزش به خانوادهها، آموزش مهارتهاي زندگي، مقابله با فقر فرهنگي و حمايت اقتصادي از خانوارهاي فقير عنوان كرد. زهرا سجادي، معاون امور خانواده مركز امور زنان و خانواده رياستجمهوري نيز بر غيرقانوني بودن اين ازدواجها تاكيد ميكند و ميگويد: ازدواج كودكان زير 18 سال ممنوع است و بايد براي انجام اين نوع ازدواجها مجوز قانوني داشت.
او ادامه ميدهد: اين نوع ازدواجها در مناطق گرمسير كه دختران زود به بلوغ ميرسند مرسومتر از ساير نقاط كشور است.
او از افزايش چنين آماري اظهار بياطلاعي ميكند و ميگويد: اگر افزايش آمارها صحت داشته باشد از طريق مشاور امور بانوان دادگستري و مراجع قضايي اين موضوع و راهكارهاي كاهش آن را پيگيري خواهيم كرد.
دست كوچك دختر گم ميشود در دستان پهن و خشك مرد. مرد خندان است و دخترك هنوز نميداند قرار است از فردا زن خانه مرد باشد و روزي براي نوههايش از سختي و تلخي كودكي نكردن بگويد.