{{زنان ایران:}} ماموگرافي يكي از بهترين روشهاي غربالگري بيماريهاي سينه است و بسياري از زنان براي اين كه نوع بيماريشان تشخيص داده شود، اين آزمايش از سوي پزشك برايشان تجويز ميشود.
دكتر شهلا چايچيان، متخصص زنان و مامايي و عضو هيات علمي دانشگاه در گفتگو با «جامجم» ميگويد: با اين كه ماموگرافي به وسيله اشعه ايكس انجام ميشود و براساس برخي تفكرات ممكن است براي بدن خطر داشته باشد، ولي به هرحال اين خطر بسيار كمتر از پيدا نكردن تومورهاي سينه در مراحل اوليه بيمار را تهديد ميكند.
وي توصيه ميكند بهتر است ماموگرافي در زمانهايي كه توصيه شده است، انجام شود و هيچگاه نبايد تاثير معاينات سينه توسط پزشك و زنان ناديده گرفته شود.
به نظر اين عضو هيات علمي دانشگاه بهتر است اولين ماموگرافي در 35 سالگي انجام شود. وي ميافزايد: انجام ماموگرافي قبل از 35 سالگي فقط در كساني كه خود و خانوادهاش سابقه بيماريهاي بسيار شديد سينه دارند مجاز است و نبايد زنان هنگام انجام غربالگري و تستهاي معمولي از آزمايش ماموگرافي استفاده كنند.
به گفته دكتر چايچيان، انجام آزمايش ماموگرافي در 35تا40سال در حد يك بار كافي است و پس از 40 تا 50 سالگي ميتوان هر 2 تا 4 سال يكبار اين آزمايش را انجام داد.
اين متخصص زنان درخصوص انجام ماموگرافي در سنين 50 به بالا اذعان ميكند: در اين سنين ماموگرافي با توجه به شرايط و جمعيتهاي مختلف يك تا 2 سال يكبار صورت ميگيرد.
وي متذكر ميشود: موضوع پر سر و صدا درخصوص آزمايش ماموگرافي اين است كه انجمن راديولوژي آمريكا به عنوان يكي از نهادهاي مداخلهكننده دراين امور، معتقد است آزمايش ماموگرافي در همه زنان نبايد صورت بگيرد و فقط زنان مشكوك به بيماريهاي صعبالعلاج بايد ماموگرافي شوند اما از سوي ديگر گروهي از متخصصان برضد اين قانون فعاليت ميكنند و اعتقاد دارند با اين قانون، سرطان سينه در مراحل پيشرفتهتري كشف خواهد شد، در نتيجه درمان نيز مشكل خواهد بود.
دكتر چايچيان معتقد است: مسائل اقتصادي و فشار شركتهاي بيمه يكي از دلايل مهم استفاده نكردن از ماموگرافي است و صرفا نميتواند جنبه علمي داشته باشد.
در سنين پايينتر از 35 سالگي تقسيمات سلولي بيشتري انجام ميشود. اين عضو هيات علمي دانشگاه ميگويد: در اين دوره ممكن است اشعهايكس برميزان تقسيمات سلولي بيفزايد و رشد آنها را بيشتر كند كه البته اين موضوع نيز به اثبات نرسيده است.
تحقيقات پزشكان نشان ميدهد در سنين پايينتر از 35 سال سرطان سينه شايع نيست، ولي نبايد فراموش كرد كه معاينات بايد از 25 سالگي شروع شود.
دكتر چايچيان ميافزايد: امروزه از روش MRM استفاده ميشود و تودهها با كشيدن منحني تشخيص داده ميشوند كه خوش خيم هستند يا بدخيم، ولي تاكنون هيچ روشي نتوانسته است جايگزين ماموگرافي شود.
خودآزمايي
توصيه پزشكان اين است كه خانمها از 25 سالگي تحتمعاينه سينه قرار بگيرند و اگر در خانوادهشان موردي از سرطانهاي زنانه وجود داشت، اين معاينات را زودتر آغاز كنند.
اين متخصص زنان اذعان ميكند: چون نسج سينه در روزي كه سيكل ماهانه خانمها به اتمام ميرسد در نرمترين حالت ممكن است، بهتر است پس از دوش گرفتن خود را در 2 حالت ايستاده يا نشسته و خوابيده معاينه كنند.
وي تصريح ميكند: هيچگاه نبايد هنگام معاينه، نسج سينه ميان 2 دست قرار بگيرد، بلكه بايد آن را به جدار قفسه سينه فشرد كه در اين حين نبايد معاينه زير بغلها فراموش شود.
دكتر چايچيان در ادامه متذكر ميشود: مشاهده سينهها در آيينه يكي از مهمترين بخشهاي معاينه است، چرا كه فرد ميتواند با مشاهده در آيينه غيرقرينگي، تفاوت سينهها نسبت به ماههاي گذشته، قرمزي و احساس توده را تشخيص دهد و در صورتي كه محتويات داخل سينه توسط پزشك مشكوك به نظر آيد به وسيله سرنگ (در صورت مايع بودن محتويات) كشيده و به پاتولوژي فرستاده ميشود، ولي اگر تودهاي باشد، با سوزنهاي ضخيم نمونهگيري انجام ميشود.
وي ضمن بيان اين كه تومورهاي سينه (نوع بدخيم) درد ندارند (مگر در مواقعي كه چسبندگي پيدا كنند و اعصاب آن ناحيه را تحت كنترل قرار دهند) يادآور مي شود: خوشبختانه بيشتر زناني كه از درد سينه رنج ميبرند دچار مشكلات خوشخيم هستند كه شايعترين آن فيبر و سيستيك است كه در نژاد ايرانيان بسيار زياد به چشم ميخورد كه پس از كشيده شدن اين مايع از نسج، اگر غذاهاي كم چرب، كم ادويه و مواد كافئيني كمتر مصرف شود، از شدت درد كاسته ميشود كه البته مصرف ويتامينهاي E و بكمپلكس نيز تاثير بسزايي در اين خصوص دارد، ولي نبايد كاهش وزن به منظور بهبود را فراموش كرد.
حرف آخر
دكتر چايچيان با اشاره به اين كه اگر فردي دچار بدخيميهاي تخمدان، سينه، رحم و حتي رودهاي است بايد غربالگري را انجام دهد، ميگويد: امروزه دانشمندان در حال بررسي هستند كه آيا رژيمهاي حاوي ويتامين A هم ميتوانند خانوادههايي كه اين بيماريها را دارند از بدخيميها حمايت كنند؟