{{ایلنا:}} مديرکل درمان و حمايتهاي اجتماعي ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: زنان نسبت به مردان بيشتر اعتياد خود را مفخي نگه ميدارند و حتي ديرتر براي درمان اعتياد اقدام ميكنند.
به گزارش خبرگزاري ايلنا، محمد باقر صابري زفرقندي مديرکل درمان و حمايتهاي اجتماعي ستاد مبارزه با مواد مخدر در افتتاحيه دوره اول کارگاه آموزشي «ارتقاء برنامههاي پيشگيري و مراقبت از اچآيوي ايدز براي زنان مصرفکننده تزريقي مواد» ويژه کارکنان مراکز DIC کل کشور که در مجموعه فرهنگي شقايق برگزار شد، افزود: در نوع اعتياد و مصرف مواد مخدر بين زنان و مردان تفاوتهايي وجود دارد، زنان نسبت به مردان سريعتر به اعتياد گرايش پيدا ميکنند و ماندگاري بيشتري هم در آن دارند و به همين دليل پرداختن به موضوع زنان معتاد به صورت مجزا ميتواند، بسيار کمککننده در بحث درمان آنان باشد.
مديرکل درمان و حمايتهاي اجتماعي ستاد، افزود: زنان نسبت به مردان، اعتياد خود را مخفي نگه ميدارند و حتي ديرتر براي درمان اعتياد اقدام ميکنند، در واقع آنان با اين مخفيکاري، رفتارهاي پرخطر خود را افزايش ميدهند.
زفرقندي، تزريق موادمخدر و رفتارهاي پرخطر جنسي را مهمترين راههاي انتقال ويروس HIV ايدز برشمرد و گفت: زنان معتاد تزريقي مواد يا از آموزشهاي لازم در خصوص پيشگيري از انتقال ايدز از طريق آميزش جنسي اطلاع دارند و يا بياطلاع هستند؛ اما دستهاي از اين زنان هستند که تمايلي به استفاده از ابزار پيشگيري ندارند که در اينصورت ميتوانند يک کانون پرخطر براي انتشار انواع بيماريها از جمله اچآيوي ايدز باشند.
او اظهار كرد: زنان معتاد تزريقي مواد، با انتقال ويروس اچآيوي از طريق رفتار پرخطر و پيشگيري نکردن از رفتارهاي پرخطر جنسي، در گام بعدي، نوزادان آلوده به اين ويروس را به دنيا ميآورند و باعث بروز مشکلات عديدهاي هم براي خودشان و هم جامعه ميشوند که اگر برنامهريزي درستي براي اين افراد انجام نشود، آنان ميتوانند به کانونهاي بسيار خطرناکي در جامعه تبديل شوند.
زفرقندي، با اشاره به روش درمان جايگزين MMT گفت: امروزه ثابت شده است که درمانهاي جايگزين همچون MMT، يکي از بهترين راههاي کاهش تزريقي مواد و حتي موثر در ترک اعتياد است و اين روش در زنان معتاد به دليل پايداري بيشتر در ترک اعتياد ميتواند روشي مناسب و خوب در کاهش تزريقي مواد و حتي ترک اعتياد آنان باشد.
او در پايان تاکيد کرد: سياستگذاران و صاحبان امر بايد به برنامهريزيهاي مربوط به پيشگيري و مراقبت از ويروس اچآيوي ايدز در زنان مصرفکننده مواد توجه بيشتري داشته باشند.
همچنين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني تهران، گفت: براساس گزارش دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) در سال 2002، زنان حدود 10 درصد جمعيت مصرفکننده مواد غيرقانوني را در برخي از جوامع سنتي آسيا تشکيل ميدادند و اين تخمين در کشورهاي تشکيلدهنده شوروي سابق حدود 20 درصد، در آمريکاي لاتين 20 درصد و در آمريکاي شمالي و بخشي از از اروپا 40 درصد بوده است.
آفرين رحيميموقر افزود: با بيان اينکه ميانگين سن شروع مصرف مواد در زنان در کشورمان 27 سالگي و 6 سال بيشتر از مردان است، اظهار كرد: مصرف “حشيش” در جمعيت عمومي زنان شيوع زيادي ندارد، اما حدود 20 هزار نفر از زنان معتاد در کشورمان هروئين مصرف ميکنند.
او گفت: برخي مطالعات حاکي از شيوع قابل توجه مصرف داروهاي روانگردان بدون تجويز پزشک در زنان است که شايد شايعترين مورد اعتياد در آنان باشد.
رحيمي موقر با بيان اين که بسياري از زنان مصرفکننده از طريق همسر خود با مواد آشنا و به مصرف آن تشويق ميشوند، افزود: ميزان مصرف تزريقي مواد در معتادان زن به طور قابل توجهي کمتر از معتادان مرد است، اما علل مختلفي همچون طرد شدن فرد توسط خانواده، عدم حمايت اجتماعي، اعمال خلاف، شيفت به تزريق، بيخانماني، تن فروشي، مورد سوء استفاده قرار گرفتن و اغفال شدن از جمله عوامل بروز اعتياد تزريقي در زنان محسوب ميشوند.