ایسنا: يك وكيل دادگستري گفت: شروط ضمن عقد بسيار مفيد است و در عين مفيد بودن، مانع به وجود آمدن يكسري از ناهنجاريها و اختلافات در بين زوجين ميشود.
فريده غيرت در گفتوگو با خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به اينكه در عقد نكاح مثل هر قرارداد ديگري طرفين يك سري شرايط را تعيين ميكنند، عنوان كرد: البته شرايط عقد نكاح يك شرايط ويژهاي دارد كه مانند شرايط خريد و فروش ملك نيست و شرايط خاص خودش را دارد زيرا در قوانين ما بعضي از حقوق به آقايان اختصاص داده شده است كه خانمها از آن محروم هستند.
وي در ادامه افزود: شروط ضمن عقد اين اختيار را به طرفين داده است كه با توافق و رضايت يكديگر، در بعضي از حقوق برابر باشند و اين شروط نبايد مخالف قوانين موجود در شرع باشد، در غير اين صورت، شروط با مشكل مواجه ميشود. در ماده 10 قانون مدني زماني كه دو نفر قراردادي را با يكديگر منعقد ميكنند ميتوانند اين شروط را اضافه كنند.
اين وكيل دادگستري بيان كرد: شروط حضانت طفل، طلاق، مسافرت به خارج از كشور و … جزء شروطي است كه قانون براي خانمها در نظر گرفته است زيرا اجازه اين شروط از ابتدا با مرد بوده است ولي ميتوانند در حين عقد نكاح اين شروط را به زن واگذار كنند و اين شرايط مانع به وجود آمدن يكسري از هنجاريها ميشود و مفيد است.
غيرت با اشاره به فرمايش امام خميني (ره) گفت: ايشان در جايي فرمودند «حالا كه به زنها حق طلاق داده نشده، آنها ميتوانند در شروط ضمن عقد حق طلاق را اضافه كنند». اين شرط برخلاف آنچه كه عدهاي تصور ميكنند باعث طلاق و نارضايتي نميشود، بلكه يك تضمين براي زنان است.
وي درباره دليل تعيين مهريههاي سنگين خاطر نشان كرد: امروز به دليل عدم اعتمادي كه خانوادهها نسبت به يكديگر دارند با تعيين مهريههاي سنگين ميخواهند اين عدم اعتماد را جبران كنند در حالي كه مهريههاي سنگين ضامني براي بقاي زندگي نيست.
اين وكيل دادگستري اظهار كرد: اگر دختران ما، در شرايط ازدواج با پسران يكسان باشند ديگر دليلي براي مهريههاي سنگين وجود ندارد. مهريه ميتواند متعادل باشد ولي پسر و دختر در شرايط كاملا مساوي، زندگي مشترك خود را شروع كنند و اطمينان خاطر داشته باشند.
غيرت عنوان كرد: خيلي از مردها اين شرط كه اموال بعد از طلاق به صورت مساوي بين زوجين تقسيم شود را قبول ندارند، اما بايد متوجه اين قضيه باشند كه بعد از دوران زناشويي، زن هم در اين زندگي سهمي دارد و اين حق به خاطر زحمتي است كه زن ميكشد.
وي با بيان اينكه اگر زن روزي بخواهد طلاق بگيرد طبق قانون ميتواند مطالبهي اجرتالمثل براي ايام زوجيت كند، گفت: اين قانون دو سال است كه تصويب شده كه زن ميتواند مطالبه اجرتالمثل كند و حقش را بگيرد، البته عدهاي مقاومت ميكنند اما اين شرط مشروع و قانوني است كه بايد به زنها داده شود.