خبرگزاري بين المللي زنان: براساس پيماننامه جهاني حقوق كودك كه ايران نيز آن را به شكل مشروط پذيرفته است، دولتها موظف هستند، كودكان را در برابر هر نوع سوءاستفاده جنسي مورد حمايت قرار دهند.
به گزارش خبرگزاري زنان ؛ يكي از راههايي كه دولتها ميتوانند از پديده آزار جنسي كودكان و سوءاستفاده از آنها جلوگيري كنند ارائه اطلاعات كافي به خانوادهها براي آموزش به فرزندانشان در اين زمينه است، اما در كشور ما تابوهايي سبب شده است خانوادهها به اين مقوله به عنوان خط قرمزي نگاه كنند كه حتي نزديك شدن به آن هم شرمآور و ممنوع است.
با اين حال كم نيستند كودكاني كه به دليل همين تعصبات نابجاي والدينشان، بهترين روزهاي خردساليشان در سايه وحشت و درد سپري ميشود و بزرگساليشان نيز از آن تاثير ميگيرد.
به همين دليل ما در اين يادداشت بدون در نظر گرفتن اين خط قرمزها شما را به يادگيري اصولي براي انتقال به فرزندانتان دعوت ميكنيم؛ اصولي كه به واسطه آنها كودكتان از سوءاستفادههاي جنسي مصون خواهد ماند.
{{چطور شروع كنم؟}}
نخستين نكته براي حفظ كودكتان در برابر سوءاستفادههاي جنسي برقراري ارتباط قوي ميان شما و اوست. به اين ترتيب او ميتواند هر نوع رفتار مشكوك يا شرايط خاصي را بدون واهمه با شما در ميان بگذارد و شما نيز اين فرصت را خواهيد داشت كه پيش از وقوع حادثهاي ناگوار به آنها هشدار بدهيد.
از سويي ديگر نصايح شما به كودكتان وقتي براي او قابل پذيرش است كه حرفهايتان را در جايگاه يك دوست باور كند. به اين ترتيب وقتي به عنوان بهترين دوست فرزندتان به حساب بياييد ميتوانيد از طريق او و البته تحقيقات خودتان، اطلاعات دقيقي درباره دوستان او و خانوادههايشان كسب كنيد و عوامل خطرناك را شناسايي كنيد. بنابراين به عنوان نخستين قدم بياموزيد چطور بهترين و قابل اعتمادترين دوست كودكتان شويد.
ممكن است نگران باشيد كه چطور بايد بحث در اين زمينه را با فرزندتان آغاز كنيد و چگونه آن را ادامه دهيد. شايد فكر ميكنيد اين نوع بحثها ذهن او را آلوده ميكند يا از دنياي كودكي بيرونش ميكشد، اما فراموش نكنيد كه مورد آزار جنسي واقع شدن، ترسناكتر و بدتر از هر پديده ديگري، آنها را از دنياي كودكي به جهاني تاريك پرتاب ميكند.
تلاش نكنيد همه نكات مورد نظر را در قالب يك مكالمه بگنجانيد، چراكه كودكان زمان كوتاهي پس از آغاز حرفهايتان خسته و بيحوصله ميشوند و در نتيجه ادامه هشدارها، برايشان فايدهاي نخواهد داشت. بنابراين شما بايد، هشدارهايتان را در قالب نكاتي مختصر و مفيد در اين باره، زماني كه او در حال بازي است يا در خانه، كنارتان تنهاست يا وقتي به رختخواب رفته است و منتظرشب به خيرتان است، به او گوشزد كنيد.
به ياد داشته باشيد قرار نيست زياد وارد جزئيات شويد و در توضيحاتي كلي ميتوانيد اهداف اصليتان را به او منتقل كنيد.
{{به فرزندم چه بگويم؟}}
– ابتدا به او گوشزد كنيد كه چقدر برايتان ارزشمند است، جسم او متعلق به اوست و بنابراين كسي حق ندارد به آن آسيبي بزند.
– به او بياموزيد در بدنش بخشهايي وجود دارند كه خصوصي هستند و ديگران اجازه مشاهده يا لمسشان را ندارند مگر پزشكان يا پرستارهايي كه در حضور شما آنها را لمس ميكنند.
– به او ياد بدهيد حق دارد در پاسخ به برخي درخواستها، محكم و بيترس بگويد «نه» و كسي او را به اين دليل «بچه بيادب» محسوب نميكند.
– او بايد بداند كه اگر كسي آزارش داد وظيفه دارد بلافاصله شما را در جريان بگذارد و در ضمن، شما در اين زمينه مقصرش نميدانيد و تنبيهش نميكنيد.
– به او بفهمانيد همه آدم بزرگها لزوما خوب نيستند، او هميشه مجبور به تبعيت از آنها نيست و قرار نيست همه حرفهايي كه ميزنند هميشه درست محسوب شوند.
– براي او قوانيني وضع كنيد كه براساسشان، به غريبهها و حتي اعضاي دور خانواده اعتماد نكند، با آنها صحبت نكند، از آنها خوراكي نگيرد و بدون شما، سوار خودروشان نشود. به او ياد بدهيد روي پاي بزرگترها ننشيند و در مهمانيها با آنها همبازي نشود يا در غياب شما و همسرتان، آنها را به عنوان مهمان به خانه راه ندهد.
– اگر اعداد را ميشناسد به او بياموزيد در مواقع احساس خطر و ناامني، با پليس 110 تماس بگيرد.
– اين روزها كودكان هم با اينترنت آشنا شدهاند و به همين دليل بايد استفاده كودكتان از اينترنت را كنترل كنيد، اگر به اينترنت وارد نيستيد، از فردي قابل اعتماد در اين زمينه كمك بخواهيد، به او بياموزيد كه قرار نيست عكسهايش را براي غريبهها بفرستد يا با آنها مكالمه اينترنتي داشته باشد يا قراري بگذارد، ضمن آن كه همه سايتهاي اينترنتي نيز براي او مجاز نيستند و بايد محدودشان كند.
– به او مفاهيمي مانند صداقت و شجاعت را بياموزيد و گوشزد كنيد كه از او انتظار داريد چنين ويژگيهايي را داشته باشد.
{{چه كنم اگر…}}
– پس از آن كه درباره اين مسائل به فرزندتان توضيح داديد احتمالا ذهن او پر از پرسشهايي در اين زمينه است. شما بايد به اين پرسشها هم با حوصله و دقت پاسخ بدهيد.
در ادامه اين يادداشت ما نمونههايي از پرسشهايي كه ممكن است كودك پس از شنيدن توضيحات شما دربارهشان كنجكاو شود و پاسخهايي كه بهتر است شما به آنها بدهيد را يادآوري ميكنيم:
– او ميپرسد «اگر بزرگتري آن طور كه تو گفتي اذيتم كرد چه كار كنم ؟» شما ميگوييد «بايد به من خبر بدهي و اگر من نبودم ماجرا را به پليس بگو».
– او ميپرسد «اگر تو بداني كه كسي مرا آن طور كه گفتي اذيت كرده است، تو سرم داد ميكشي يا تنبيهم ميكني؟» شما ميگوييد «تو اصلا در اين باره تقصيري نداري و مطمئن باش تنبيهت نميكنم.»
– او ميپرسد «درباره اعضاي خانوادهام هم بايد مراقب باشم؟» شما ميگوييد «بله، حتي اگر اعضاي خانواده هم رفتار نامناسبي با تو داشتند به من خبر بده و از خودت مراقبت كن».
– او ميپرسد «دكترها ميتوانند به بدنم دست بزنند دوستانم چطور؟» شما ميگوييد «وقتي به بيمارستان يا مطب ميرويم دكترها و پرستارها ميتوانند بدنت را لمس كنند، اما دوستانت اجازه ندارند به بخشهاي خصوصي بدنت دست بزنند.»
– او ميپرسد «اگر غريبهاي به من دست زد، اما احساس ناراحتي نداشتم باز هم نبايد اجازه بدهم؟» شما ميگوييد «هرگز و به هيچ وجه، حتي اگر احساس ناراحتي نكردي اجازه نده غريبهها به بدنت دست بزنند.»