بهعنوان زنی که در جغرافیای سیاسی و فرهنگیای زندگی میکند که تجربهی انواع خشونت، تبعیض، تحقیر و تجاوز را دارد، کارهایم نمیتوانند تنانه نباشند، نمیتوانند زنانه نباشند، نمیتوانند خراش نخورند یا به خود نپیچند.
بهعنوان زنی که در جغرافیای سیاسی و فرهنگیای زندگی میکند که تجربهی انواع خشونت، تبعیض، تحقیر و تجاوز را دارد، کارهایم نمیتوانند تنانه نباشند، نمیتوانند زنانه نباشند، نمیتوانند خراش نخورند یا به خود نپیچند.
نزار قبانی در شعر معروفش به نام «خبز و حشیش و قمر» (۱۹۵۶) که اهمیت اجتماعی خاصی دارد و در جهان عرب تأثیری بیسابقه داشته است، توجه به فقر مردم سرزمینش، مسألۀ تعدد زوجات در جامعۀ عربی را از یاد شاعر نمیبرد و از میلیونها مردمی سخن میگوید که پابرهنه میدوند و نان را جز در عالم خیال نمیبینند و شب هنگام در خانههایی آکنده از سرفه بهسر میبرند، اما داشتن زنان متعدد را روا میدارند. این مضامین است که به شعر قبانی وجهی اجتماعی و انسانی داده است.
همهاش میترسم نکند حرفهای لخت و تند و بیآبروی او را حس کرده باشند. وقتی میبینمشان سعی میکنم توی چشمهایشان نگاه نکنم. نکند بمب حرفهای او بود که از درون روزنامه افتاد؟
خواندن رمان «ماندران ها» دو ماهی طول کشید. با سیمون در کوچه پس کوچههای فرانسه قدم زدم و سفری به آمریکا داشتم. عاشق شدم و گریستم. به مرگ فکر کردم و به سقف خیره شدم. ماندارن ها اثری تأثیرگذار است. در این شکی نیست. چنانچه بزرگترین جایزهی ادبی فرانسه به نام (گنکور) را نیز از آن خود کرده است؛ اما سیمون دوبووار که نویسندهی کتاب است و کتاب عملاً به بسیاری از روابط شخصی و گاها اجتماعی او میپردازد کجای داستان است؟ زیر سایهی دوبروی (سارتر)، همدل با هانری (کامو) یا زیر چتر عشق لوییس (آلگرن)؟ من سیمون دوبووار را در کتاب پیدا نکردم.
بیدارزنی: مراسم نقد و بررسی کتاب «جلبک» نوشته کتایون سنگستانی ۲۵ اردیبهشت در موسسه خوانش برگزار شد. در ابتدای مراسم ساناز محسن پور مجری برنامه به معرفی نویسنده و منتقد پرداخت. او در رابطه با نویسنده کتاب گفت: کتایون سنگستانی متولد سال ۶۵ است و لیسانس ادبیات نمایشی دانشگاه هنر دارد، بهجز جلبک، داستانهای کوتاه و نمایشنامه نیز نوشتهاند. محسن …
مستند معرف با محوریت موضوع ازدواج و مسائل و مشکلات پیرامون آن میکوشد مخاطب را با ابعاد امروزی و پیچیده مسئله ازدواج در جامعه رو به توسعه ایران مواجه کند.
۲۷ مارس، روز جهانی «تئاتر» است به این مناسبت با «فاطمه بخشی» کارگردان افغانستانی ساکن آلمان، مصاحبهای انجام دادیم که به دلیل تعطیلی سایت بیدارزنی در ایام نوروز، این مصاحبه کمی دیرتر از موعد مقرر خود منتشرشده است. فاطمه بخشی از پدر و مادری افغانستانی در ایران به دنیا آمده است. رشته روانشناسی را در دانشگاه اصفهان خوانده و زبان انگلیسی را تدریس می کرد. به گفته خودش «بچهتر که بودم چیزهایی مینوشتم که به خیال خودم شعر بودند، بعدها فهمیدم که نبودند. داستان و نویسندگی را جدیتر و حرفهایتر دنبال کردم. کتابم پشت درهای ارشاد بیات شد. ولی یکی دو تا داستانم نجات پیدا کردند و در گوشه کناری چاپ شدند ویکیشان هم به زبان ایتالیایی ترجمه شد. نمایشنامه مینویسم. آخریاش شانس به روی صحنه رفتن پیدا کرد و در شهرهای برلین و هایدلبرگ آلمان اجرا شد.»
مرادی سه مجموعه شعر با نامهای «باد مخابره خواهد کرد»، «درناها نمکگیر میشوند» و «ساراسواتی در آینه» را منتشر کرده است. به گفته خودش در خانوادهای بزرگ شده که نوشتن اپیدمی است. مادرش محبوبه پاشالی نویسنده است که سه اثر منتشر شده دارد. خواهرش آنا ماریا مرادی مجموعه شعر «اصالتا درخت تبریزیام» را منتشر کرده است. مرادی داستان نیز مینویسد که هم اکنون در دست چاپ است. به مناسبت انتشار سومین اثرش ساراسوتی در آیینه با او مصاحبه کردهایم که در پی میآید.
نشست نقد و بررسی کتاب این خیابان سرعتگیر ندارد نوشته مریم جهانی چهارشنبه ۲۵ بهمنماه برگزار شد.
«روبرتو برلینر» کارگردان و تهیهکننده برزیلی است که فیلمهای زیادی از جمله فیلم «نیسه، دیوانگی محض» را در کارنامه هنری خود دارد. این فیلم داستان زندگی زنی روانپزشک در برزیل است که برای درمان بیماری اسکیزوفرنی به جای شوکدرمانی یا برداشتن بخشهایی از مغز آنان، روشی جدید با استفاده از مشاهده و هنردرمانی ابداع میکند. البته دکتر نیسه سیلویرا مورد خشم همکاران مردش قرار میگیرد و در نهایت بخشی از بیمارانش را پزشکان دیگر از او میگیرند. اما او موفق میشود با استفاده از هنر، زبان تازهای برای ارتباط بیماران اسکیزوفرنی با دیگران ابداع و روشی تازه با عنوان هنردرمانی برای بهبود بیماران روانی و اسکیزوفرنی ایجاد کند.
ورود