60 درصد از زنان جوان علاقه ای به بچه دارشدن ندارند

0
346

تا قانون خانواده برابر: درحالی که طی هفته گذشته واکنش ها از سوی فعالان زن در ارتباط با یکی از بندهای لایحه گذرنامه مبنی بر«ضرورت داشتن موافقت ولی قهری و در غیر این صورت حاکم شرع از سوی زنان مجرد زیر 40 سال جهت گرفتن گذرنامه» در رسانه ها و فضای مجازی از جمله فیس بوک ادامه دارد و بیانیه ای نیز درمخالفت با این موضوع به امضا رسیده است سخنگوی کمیسیون امنیت ملی در توجیه این بند می گوید: این افزایش سقف سنی در راستای حفظ سلامت رفت‌ و آمد و ورود و خروج و به طور کلی حفظ سلامت خانم‌ ها تعیین شده است.

چرا سقف سنی صدور گذرنامه برای بانوان مجرد افزایش یافته است؟

سیدحسین نقوی‌حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این ارتباط اظهار کرد: لایحه گذرنامه به پیشنهاد دولت برای بررسی به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ارجاع شده است که در ماده 15 این لایحه سقف سنی اعطای گذرنامه به بانوان مجرد 40 سال تعیین شده است و بر این اساس بانوان مجردی که سن‌ شان کمتر از 40 سال باشد می‌ توانند در صورت اجازه ولی قهری و یا حکم حاکم شرع گذرنامه در اختیار داشته باشند.

وی ادامه داد: توجیه نمایندگان دولت در کمیسیون برای تعیین سقف سنی 40 سال برای صدور گذرنامه برای بانوان مجرد این بود که در حال حاضر مراجعات زیادی از سوی بانوان مجرد برای سفر به خارج از کشور به ویژه سفرهای زیارتی می‌ شود که در جهت حفظ سلامت و رفت و آمد و ورود و خروج و به طور کلی حفظ سلامت خانم‌ها تعیین سقف سنی 40 سال برای صدور گذرنامه بهتر است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد که شرایط صدور گذرنامه برای خانم‌های مجرد همچون گذشته است با این تفاوت که تنها افزایش سنی برای در اختیار داشتن گذرنامه برای بانوان مجرد زیر 40 سال در نظر گرفته شده است که آن ها ملزم‌ اند در صورت تصویب نهایی این قانون با اجازه ولی قانونی و یا حکم حاکم شرع درخواست صدور گذرنامه کنند.

نقوی‌حسینی افزود: نمایندگانی که از دولت در جلسه کمیسیون حاضر شده بودند مطرح می‌ کردند که در حال حاضر نیز خانم‌ های مجرد برای گرفتن گذرنامه باید مجوز ولی را داشته باشندوی ادامه داد: لایحه گذرنامه پیشنهادی است که از سوی دولت به مجلس ارائه شده است و کارشناسانی از دولت در جلسه کمیسیون حضور داشتند و مطرح می‌کردند که مشکلات اجرایی در نحوه ورود و خروج خانم‌ها به کشور وجود دارد به همین دلیل پیشنهاد سقف 40 سال برای صدور گذرنامه بانوان مجرد داده شده است. مجلس مجری نیست و این لایحه را از لحاظ برطرف شدن مشکلات اجرایی دولت در کمیسیون به تصویب رسانده است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در عین حال تاکید کرد که این لایحه به معنای ایجاد ممنوعیت برای خارج شدن بانوان مجرد از کشور نیست چرا که آن ها به راحتی می‌ توانند با داشتن اجازه ولی قهری درخواست صدورگذرنامه را داشته باشند حتی اگر ولی نیز این مجوز را نداد می‌ توانند از طریق دادگاه صالحه اقدامات لازم را برای صدور گذرنامه انجام دهند.

این محدودیت در حالی اعمال می شود در قانون گذرنامه فعلی ایران، افراد زیر ۱۸ سال برای گرفتن گذرنامه به اجازه رسمی ولی یا قیم خود نیاز دارند و درباره زنان و مردان بالای ۱۸ سال تاکید خاصی نشده است؛ جز این که زنان متاهل برای دریافت گذرنامه به اجازه رسمی همسر خود یا حاکم شرع نیاز دارند.

افزایش 6 درصدی طلاق و کاهش 5 درصدی ازدواج در کشور

در چند سال اخیر شاهد افزایش طلاق به خصوص طلاق توافقی در کشور بوده ایم به نحوی که به گفته ی برخی از جامعه شناسان شرکت کننده در میزگرد طلاق که دوهفته پیش در دانشگاه تهران برگزارشده بود درخواست های طلاق از سوی زنان افزایش یافته است . حال فارغ از اینکه طلاق فی نفسه امر خوب یا بدی است معاون رییس قوه قضاییه خبر از افزایش 6درصدی طلاق د ر 6ماه اول ساری جاری در مقایسه 6 ماهه اول سال قبل داده است .

به گزارش ایسنا،‌ احمد تویسرکانی معاون رییس قوه قضاییه در این ارتباط اظهارکرد: در6 ماه اول سال 91 415 هزار و 620 ازدواج و 70 هزار و 841 فقره طلاق در دفاتر ازدواج و طلاق سراسر کشور ثبت شده که به نسبت 6 ماهه اول سال قبل به ترتیب ازدواج های ثبت شده با 5 درصد کاهش و طلاق با 6 درصد افزایش مواجه بوده است.

افزایش رشد زنان سرپرست خانوار مطلقه

در حالی که مقامات رسمی اعلام می کنند یک میلیون و 20 هزار زن سرپرست خانوار با رنج سنی 15 تا 80 سال در سراسر کشور وجود دارد مدیرکل حمایت های اجتماعی کمیته امداد از افزایش رشد زنان سرپرست خانوار مطلقه خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر رضا نوروزی، با اعلام خبر ازدواج مجدد دو هزار زن سرپرست خانوار در مورد آمار زنان سرپرست خانوار گفته است در مجموع یک میلیون و 20 هزار زن سرپرست خانوار با رنج سنی 15 تا 80 سال در سراسر کشور وجود دارد که اغلب آنان تحت پوشش کمیته امداد هستند.

وی تاکید کرد:همچنین براساس آمارها 17 درصد زنان سرپرست خانوار زیر 40 سال، 55 درصد آنان بیش از 60 سال، 4/1 درصد آنان زیر 20 سال و 6/12 درصد آنان نیز 20 تا 40 سال سن دارند.

وی تصریح کرد: در این آمار علاوه بر زنان سرپرست خانوار فرزندانی که پدر و مادر ندارند و یکی از آنها سرپرستی خانواده را پذیرفته است نیز وجود دارد.

مدیرکل حمایت های اجتماعی کمیته امداد خاطر نشان کرد: 13 درصد زنان سرپرست خانوار به دلیل طلاق تحت پوشش این نهاد قرار گرفته‌اند و 79 درصد نیز به دلیل فوت سرپرست از خدمات و حمایت های کمیته امداد برخوردار می شوند.

به گفته نوروزی، با توجه به اینکه در طی دو سال گذشته در کشور با افزایش آمار طلاق مواجه شده ایم بر همین اساس نیز رشد زنان سرپرست خانوار مطلقه نیز از افزایش برخوردار بوده است.

زنان بدسرپرست و از کار افتاده صاحب «مسکن مهر» می‌ شوند

مدیرکل مسکن سازمان بهزیستی خبر از اعطای مسکن مهر به زنان بدسرپرست داد.

 ربوبی در گفت وگو با ایسنا با اعلام خبر اعطای «مسکن مهر» به زنان بدسرپرست گفت: تاکنون تنها مسکن مهر به افراد متاهل سرپرست خانوار یا زنان سرپرست خانوار اعطا می‌ شد، اما از این پس مسکن مهر به زنان بدسرپرست، دارای سرپرست متواری و یا از کار افتاده نیز اعطا می‌ شود.

60 درصد از زنان جوان علاقه ای به بچه دارشدن ندارند

یک عضو انجمن جامعه شناسی در گفت وگو با سایت قانون خبر داده است که 60 درصد از زنان جوان علاقه ای به بچه دارشدن ندارند.

دکتر افسر افشار نادری استاد جامعه‌ شناس و عضو انجمن جامعه‌ شناسی ایران با بررسی نگرش سه نسل از زنان ایران از کاهش علاقه زنان نسل امروز نسبت به مادر شدن خبر می‌ دهد و اضافه می کند: در پژوهشی که انجام شده نگرش نسبت به مادر شدن در میان سه نسل از زنان بررسی و مشخص شد که زنان برای حوزه خصوصی دغدغه ای ندارند و بیشتر دغدغه‌ شان موفقیت در حوزه عمومی‌است. مادری نوعی اسطوره محسوب می‌ شود. این مفهوم نوعی سازه اجتماعی است و پیرامون آن وظایف و نقش‌هایی نیز تعریف شده است. اما تصور و معنای آن در جامعه امروز دچار تغییر اساسی شده است و نوعی تناقض دیده می ‌شود.

به طوری ‌که افراد با پذیرش نقش‌ های مادری احساس می ‌کنند از بسیاری از موقعیت‌ های اجتماعی باز می‌ مانند. نسل‌ های مختلف به صورت‌ های گوناگونی به این موضوع نگاه می‌ کنند. نسل جدید بیش از نسل‌های قبلی، مادر بودن را مانع فعالیت‌ های اجتماعی خود می‌ داند. در واقع آنها علاقمندند در حیطه عمومی ‌زندگی مانند سرکار رفتن و تحصیل کردن موفق باشند. زنان فکر می‌ کنند اگر ازدواج کنند و بچه دار شوند از اهدافشان دور می‌ شوند. هر چند نسل سوم را هم که بررسی می‌کنیم هنوز هم این نگرش اسطوره‌ ای به مادری وجود دارد اما اگر این نقش در تعارض با دیگر نقش‌ های زنان امروز قرار بگیرد سعی می ‌کنند، نقش‌ های دیگر را بر این نقش ترجیح دهند.

وی در این ارتباط ادامه داد من این موضوع را در جامعه موردی میان سه نسل از زنان بررسی کردم که در این میان بیشتر دختران نسل جوان ما علاقه ای به بچه دارشدن ندارند در این تحقیق مشخص شد که نسل اول کمتر از 5 فرزند نداشتند یعنی از 10 فرزند شروع می‌ شد تا 5 فرزند. نسل دوم بین2 تا 4 فرزند داشتند اما نسل سوم که زنان جوان هستند 60 درصدشان علاقه‌ ای به بچه‌ دار شدن نداشتند و تنها 5 درصدشان بچه داشتند. بیشتر آن ها از نبود امکانات و نداشتن شرایط لازم برای بچه‌ دار شدن صحبت می‌ کنند و خیلی ‌هایشان علاقه چندانی به بچه‌ دار شدن نشان نمی‌ دهند. در واقع نسل جدید یا فرزند ندارند یا به تک فرزندی اعتقاد دارند.

 محكوميت معصومه دهقان به يك سال حبس تعزيري

معصومه دهقان، همسر عبدالفتاح سلطانی توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به یکسال حبس تعزیری که به مدت ۵ سال به تعلیق در آمده و ۵ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.

 به گزارش سايت كلمه دخترعبدالفتاح سلطانی با اظهار این خبر به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت در حالی این حکم برای مادرش صادر شده که به مادرش فرصت آخرین دفاع را نداده اند. این حکم روز شنبه ۲۷ آبان ماه به وکیل خانم معصومه دهقان ابلاغ شده است. به گفته مائده سلطانی، وکیل خانم دهقان به زودی به حکم صادره اعتراض خواهد کرد.

مائده سلطانی با اظهار این که حکم صادره ناعادلانه و غیر انسانی است گفت:« مادرم هیچ کار غیر قانونی انجام نداده است که بخواهد برایش حکمی بگیرد. مادرم معلم بازنشسته آموزش و پرورش است که به کارهای خیریه هم مشغول بود. او در طول زندگیش حتی یک بار هم فعالیت سیاسی نداشته است.علت صدور این حکم افزایش فشار بر روی پدرم و وادار کردن مادرم به سکوت درباره پرونده پدرم است.» مائده سلطانی، که در آلمان به سر می برد، در خصوص دادگاه های مادرش گفت:«حدود سه، چهار بار مادرم به دادگاه احضار شد که هر بار به دلایلی دادگاه تشکیل نمی شد. آخرین بار مادرم به دلیل بیماری نتوانست در دادگاه حاضر شود و در واقع نتوانست که آخرین دفاع را داشته باشد. حکم صادره بدون شنیدن آخرین دفاع مادرم در مقام متهم صادر شده و این یک حرکت غیرقانونی است. به هرحال وکیل مادرم ظرف ۲۰ روز به این حکم اعتراض خواهد کرد.»

دختر معصومه دهقان در خصوص اتهام های مادرش که منجر به صدور این حکم شده است، گفت:«به مادرم فقط یک اتهام تفهیم شده است، اتهام مشارکت در دریافت مال نامشروع از طریق گرفتن جایزه حقوق بشر نورنبرگ است. پدرم من درسال ۱۳۸۷ برنده جایزه شد و چون خودش به علت ممنوع الخروجی نمی توانست به آلمان برود و جایزه را بگیرد به مادرم پیشنهاد داد که این کار را بکند و مادرم هم به آلمان رفت و به نمایندگی پدرم این جایزه را گرفت اما این جایزه کاملا قانونی بود. من واقعا نمی دانم چرا به این دلیل مادرم دستگیر شد، ۵ روز را در انفرادی گذراند و الان هم به یک سال حبس و ۵ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده است.»

مائده سلطانی در خصوص حکم صادره برای مادرش گفت:«من فکر می کنم که دستگیری مادرم از همان اولین روز با قصد قبلی و برنامه ریزی بوده است. آن ها می خواستند اول برای مادرم پرونده ای درست کنند تا وقتی پدرم را بازداشت می کنند او نتواند صحبتی بکند، یعنی حکمش مانند شلاقی بالای سرش باشد و بترسد از حرف زدن. الان هم اگرچه حکمش تعلیقی است و اجرا نمی شود اما ترسش همیشه بالای سر مادرم است که اگر کاری مرتکب شود این حکم می تواند برایش هر لحظه اجرا شود. به نظرم این حکم یک جور عامل ترساندن مادرم و وادار کردن او به سکوت درباره وضعیت پدرم است.»

خانم دهقان پس از دستگیری عبدالفتاح سلطانی در گفتگو با رسانه ها درباره روند پرونده همسرش اطلاع رسانی می کرد و بارها به این دلیل از سوی مسولان تهدید شد. او با شدت گرفتن فشارها در ماه های اخیر با رسانه ها گفت و گوی نداشت و دخترش که در آلمان به سر می برد درخصوص وضعیت پدرش اطلاع رسانی می کند.

آزادی زینب بایزیدی، فعال حقوق زنان پس از چهار سال و نیم حبس

در کنار تمام اخبار ناامید کننده هفته ی گذشته در ارتباط با زنان و محدودیت های بیشتر در مورد آن ها هفته ی گذشته برخی از سایت ها خبر از آزادی زینب بایزیدی، فعال حقوق زنان پس از چهار سال و نیم حبس در زندان مراغه وپایان دوران محکومیتش دادند.

سایت ندای سبز آزادی در ارتباط با دوران محکومیت این فعال کرد حقوق زنان از کنشگران کمپین یک میلیون امضا برای رفع قوانین تبیعض آمیزبا بیان این که وی در طول دوران محکومیت خود از حق مرخصی بی بهره بود نوشت: زینب در خصوص تقاضای عفو مشروط برای آزادی خود نوشته بود: «با افتخار و سربلندی فریاد می‌ زنم که به عنوان یک زن مدافع آزادی هیچ گاه در برابر بی‌ عدالتی سر تسلیم فرود نخواهم آورد و آزادی را گدایی نخواهم کرد.»

به گزارش این سایت زینب – برای نخستین بار در سال ١٣٨٤ در شهر مهاباد بازداشت و بە مدت ٤٠ روز در بازداشتگاه ستاد خبری ارومیە تحت بازجویی قرار گرفت، او سپس با قید وثیقە از زندان آزاد شد.

زینب به اتهام تبلیغ علیە نظام به ٦ ماه حبس تعلیقی و تبعید به زندان مراغە محکوم گردید، این حکم درپی بازداشت دوبارە ی او در سال ١٣٨٧ به حبس تعزیری تبدیل شد؛ و به مدت حبس او افزودە شد.

زینب در ١٧ تیرماه ١٣٨٧ به ستاد خبری احضار شد ، که پس از چندین ساعت بازجویی آزاد شد ، مشروط به این که در روز ١٩ تیرماه برای پاسخ به برخی پرسش ها به ستاد خبری برگردد ، که در همان روز بعد از انتقال او به دادگاه انقلاب شهر مهاباد به اتهام تبلیغ علیە نظام ، عضویت در مادران آشتی شهر مهاباد ، انتخاب نام زیلان برای فروشگاهی که داشت، بە ٤ سال حبس تعزیزی و تبعید به زندان زنجان محکوم شد ، این حکم در شعبە ی ١ دادگاه انقلاب شهر مهاباد به ریاست قاضی چابک صادر گردید ، که بعد از اعتراض وکیل او به حکم در یک روند دادگاه تجدید نظردر استان آذربایجان غربی دو هفته پس از رای دادگاه بدوی بدون اینکه دفاعیات وکیل را مد نظر قرار بدهد ، حکم دادگاه بدوی تایید شد.

منابع:

[http://isna.ir/fa/news/91082717440->http://isna.ir/fa/news/91082717440]

[http://isna.ir/fa/news/91082616775/->http://isna.ir/fa/news/91082616775/]

[http://isna.ir/fa/news/91090100003->http://isna.ir/fa/news/91090100003]

/http://www.ghanoononline.ir/News/It…

[http://www.ghanoononline.ir/News/Item/47659/20->http://www.ghanoononline.ir/News/Item/47659/20]

http://www.kaleme.com/1391/09/02/kl…/

http://www.irangreenvoice.com/artic…